KuriózumSzagtalan gázszivárgás! Óvd meg családod a balesetektől

Szagtalan gázszivárgás! Óvd meg családod a balesetektől

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A téli hónapok beköszöntével a szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek a fűtőtestek helyes karbantartására, mivel a szénmonoxid szivárgás gyakran okoz váratlan baleseteket.

csempekalyha

Hogy képződik a szénmonoxid?

A fa vagy a szén elégtelen égésekor szabadul fel ez a színtelen szagtalan gáz, amelyet szénmonoxidként ismerünk. Ez az égéstermék életveszélyes lehet amennyiben zárt térben szellőzés hiányában belégzésre kerül. A mérgező szénmonoxid a légutakon keresztül a véráramba kerül és károsítja a szervezetet azáltal, hogy a meggátolja a vörösvértestek oxigénkötő képességét.  Mivel a vér oxigénszegény lesz megszűnik a szervek sejtlégzése és leáll az anyagcsere. A sejtek szó szerint fuldokolni kezdenek. A tüdő légzősejtjei feltelnek folyadékkal. A tüdő vizenyős lesz.

Hogyan ismerhetők fel a tünetek?

A mérgezés pillanatától a tünetek kialakulásáig gyakran órák telhetnek el és a beteg állapota addig már gyakran életveszélyes lehet.

A következő jellemző tünetei vannak a mérgezésnek: Kipirult arcbőr, izgatottság (gyakran megtévesztő lehet a pirospozsgás, cseresznye piros arc), erős fejfájás, hányás, szédülés, ájulás. Kezdetben szapora űzött vad légzés, aztán teljes légzésbénulás.

A szénmonoxid mérgezés gyanúja sürgősségi állapot. Minden pillanat értékes ezen betegek ellátásában, hiszen a hosszú távú oxigénhiány károsíthatja az agyat, majd keringés és légzésleálláshoz vezet.

Mi a teendő?

A legfontosabb a beteg eltávolítása a füstmérgezés helyszínéről és friss levegő biztosítása. Figyelem a segítő is különös óvatossággal járjon el nehogy a mentés közben Ő is mérgezést kapjon. A második lépés a beteg eszméletének, légzésének és a keringésének az ellenőrzése. Meg kell nézni, hogy teremthető-e vele kapcsolat, ha igen és van még keringés és légzés, akkor azonnal friss levegőre kell vinni miközben mentőt hívunk.

Abban az esetben, ha nincs légzés és keringés, akkor elsősegélynyújtást szükséges adni a mentő helyszínre érkezéséig.

A mérgezett beteg minden esetben kórházi megfigyelést igényel. A szakember oxigénterápiát alkalmazhat, illetve van lehetőség mérgező anyag megkötő gyógyszerre és keringés támogatását fenntartó kezelésre is.

A füstjelző biztonságában

Különösen a téli hónapokban, a zárt terek melegítésekor és bizonytalan szellőző rendszerrel rendelkező fűtőtestek okozhatnak baleseteket. A füstjelzők olcsók és könnyen beszerezhetők, amelyek azonnal jelzik a veszélyt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek