KuriózumStephen Hawking: világvégével fenyeget az isteni részecske kutatása

Stephen Hawking: világvégével fenyeget az isteni részecske kutatása

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világ legismertebb elméleti fizikusa, Stephen Hawking arra figyelmeztet, hogy az isteni részecske, vagy más néven a Higgs-bozon utáni kutatás akár a világ pusztulásához is vezethet. A kutató szerint fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség nem is veszi észre, hogy mikor jön el az a pillanat, ami a vesztét okozhatja.

A tudós úgy vélte, hogy az isteni részecske kutatása során alkalmazott szélsőséges teszteléskor olyan extrém vákuum keletkezhet, hogy egy szempillantás alatt megszűnik a tér és az idő, így az emberiségnek ideje sem volna észrevenni a világ eltűnését.

Hawking azért tartja félelmetesnek a Higgs-bozont, mert az 100 milliárd gigaelektronvolt (GeV) felett instabillá válhat, és a létrejövő vákuumbuborék fénysebességgel tágulna. Más tudósok ellenben úgy vélik, hogy ennek kicsi a valószínűsége, mivel jelenleg nincs akkora teljesítményű részecskegyorsító, ami képes lenne ekkora mennyiségű és hatásfokú energia termelésére.

Ehhez legalább egy Föld méretű berendezésre lenne szükség, aminek megépítése nem képzelhető el a közeljövőben, a genfi Nagy Hadronütköztető pedig ennek az energiamennyiségnek csupán töredékét állítja elő.

A Higgs-bozon vagy Higgs-részecske egy olyan részecske, amelyet a részecskefizika standard modellje jósolt meg. Ez a részecske a közvetítője a Higgs-térnek és ez felelős a többi részecske tömegéért. A Higg-részecskét egy brit tudós, Peter Higgs már a hatvanas években megsejtette, de csak két éve sikerült bebizonyítani létezését.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek