KuriózumSpórolj pénzt: képezd önmagad!

Spórolj pénzt: képezd önmagad!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Modern korunk kütyüjei egyre csak szaporodni látszanak. Egyre inkább úgy érezzük szükségünk van egy iPad-re, új telefonra, GPS-re, laptopra, de az avatatlanok életét ezek csupán megnehezítik. Optimális kezelhetőségük feltételez némi gyakorlatot, jártasságot, és legjobb, ha ezt az “update”-et önmagunkon mi magunk végezzük el.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Billentyű gyorsparancsok

Van olyan számítógépes program, amit nap mint nap használsz? Ha csupán Word-ot, Excel-t használsz is nagy segítségedre lehetnek a gyorsbillentyűk, amik bizonyos funkciók elérhetőségét egyszerűsítik, így nem kell a kurzorra három egymástól teljesen távol eső dologra kattintanod.

Tippek:

Nagyrészt minden irodai programban egyezik néhány kombináció (Illustrator, Photoshop, Excel, Word), amik máris a segítségünkre lehetnek. Ilyenek:

CTRL+X – objektum, szöveg kivágása
CTRL+C – objektum, szöveg másolása
CTRL+V – kivágott objektum, szöveg beillesztése
…és a legfontosabb
CTRL+S – munka mentése (mint irodai munkás, melegen ajánlom ezt rendesen begyakorolni!)

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Új szakértelem

Érdekelt vagy netán a történelemben, esetleg a programozás, vagy az irodalom érdekel? Ajánljuk figyelmedbe a számítógépes programok képzésében előrehaladott Lynda.com weboldalt, ahol A-tól Z-ig szinte minden programban találsz “tutorialt” (oktatási anyagot) videóval, gyakorlatokkal, nyersanyaggal, és otthon képezheted magad egy elfogadhatóan közép-felsőszintű Photoshop mesterré, avagy programozóvá.

Ha kevésbé specifikus tudást szeretnél, mert szabadidőd megengedi, látogass el a Mindentudás Egyeteme weboldalára, és iratkozz be e-learning fakultánsukra. A tananyag igen sokrétű, teljesen aktuális, és ne felejtsd el, hogy amit tudsz, azt nem veszi el tőled senki!

Legyél szakértő

Emelj ki egy témát, témakört, és járd körül teljesen. Informálódj, készíts hírcsomagot, folyamatosan frissítsd tudásod ezen a téren és gyakorolj! A szakértelemmel rendelkező emberek mindig megbecsülésre lelnek adott társaságban, plusz ha te választod meg ezt az érdeklődési körödet, és szereted, egész biztosan jó is leszel benne.

Saját magam hoznám itt fel példának: mindig is szerettem a grafikát, a rajzot, és egyben a szövegírást is. Adott pillanatban úgy döntöttem, hogy gazdasági helyzetem nem engedi meg, hogy egy újabb egyetemet végezzek el ezen a vonalon, így az autodidakta utat választottam. Két év elteltével, ami csak úgy elrepült, ma már teljes mértékben otthon érzem magam a Corel, Photoshop, Illustrator, InDesign, Quark Xpress programokban, amik mind nyomdai előkészítő, kiadványszerkesztő programok, és mint olyan, nevezhetők szerszámoknak is. Ezen felül szakkönyveket olvastam, online magazinokra iratkoztam fel, és mai napig hírolvasó softwarrel frissítem magam a szakma legújabb áttöréseivel, praktikáival. A korrekt tudásbázisom már felér egy egyetemi képzettséggel, ráadásul szeretem is azt csinálni, amit. Ez így elég vonzó, nem?

Hogyan lehet ezzel pénzt spórolni?

Elsősorban megspóroltam a képzést, az iskolát. Másodsorban rájöttem, hogy ott kell erősítenünk magunkat, ahol gyengék vagyunk, és erre a mai világban számtalan lehetőség nyílik. Ha nem tudjuk egymagunk eldönteni, hogy miben rejlik képzetlenségünk, kérdezzük meg egy megbízható kollégánkat, barátunkat, mert egészen biztosan elmondják.

Ne feledd: gyengeségünket kevésbé gyengévé, erősségünket kissé erősebbé kell tennünk!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek