HolotropikumSokkal veszéltesebb a cukor, mint a só, állítják kutatók!

Sokkal veszéltesebb a cukor, mint a só, állítják kutatók!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A cukor nagyobb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából, mint a só – közölték amerikai kutatók, akik szerint a magas cukortartalom a vérben károsítja az agy azon részét, amelyik a pulzust és a vérnyomást szabályozza.

cukor

A New York-i és Kansas-i kutatók ugyanakkor egy másik vizsgálatában, amelyben 8670 felnőtt korú francia vett részt, arra a következtetésre jutottak, hogy semmiféle összefüggés nincs a sófogyasztás és a magas vérnyomás között.

Szakemberek régóta figyelmeztetik arra a lakosságot, hogy a napi sóadagot csökkentsék napi egy teáskanálra, ellenkező esetben 25 százalékkal is megnőhet az agyvérzés kockázata, aminek következtében 3 millió ember hal meg világszerte.

Azonban a James DiNicolantonii vezette kutatócsoport eddigi eredményeikre hivatkozva azt állítja, hogy a cukor, és nem a só az oka a magas vérnyomásnak. Az állítást az utóbbi években elvégzett kutatási eredmények alapján állítják, amelyek szerint a cukornak sokkal nagyobb szerepe van a magas vérnyomás kiváltásában, mint a nátriumnak.

Ezért indokolt lenne, hogy a lakosságot a cukorfogyasztás mérséklésére ösztönözzék. Az amerikai kutatók úgy vélik, hogy a magas vércukorszint a hipotalamusz működését befolyásolják, ami pulzusnövekedéshez és magas vérnyomáshoz vezet. Ráadásul a szervezet sok inzulint termel, ami szívritmus növekedést eredményezhet.

DiNicolantonio, a szív- és érrendszeri betegségek kutatója ellentmond azoknak a véleményeknek is, melyek szerint a kevesebb sóbevitel csökkenti az elhízás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A szakember szerint az alacsony sótartalmú ételek megnövelik egyes zsírok koncentrációját a vérben.

Aseem Malhotra kardiológus és az Action on Sugar civilszervezet tudományos igazgatója szerint eddig alábecsülték cukorfogyasztásból származó kockázatokat. A cukor semmiféle tápanyagot nem tartalmaz, és egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy számos betegség kiváltója lehet – mondta.

Ezzel szemben Graham McGregor, a Londoni Egyetem kardiológusa szerint ezek az érvek gyenge lábakon állnak, és egy sor olyan kutatást idéz, amelyek egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a sófogyasztás és a magas vérnyomás között.

Nagy-Britanniában egyébként a nők számára naponta legtöbb 6, a férfiak számára 7-8 teáskanál cukor fogyasztását javasolják. Statisztikai adatok szerint a szigetországban ennek ellenére egy felnőtt napi átlag cukorbevitele 15 kanál, mivel számos gyümölcs, müzli, joghurt, szendvics és ételkészítmény tartalmaz cukrot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek