HolotropikumSokan megszabadulnának a testszőrzetükről, pedig nem is hinnék, mennyi mindent elárul az...

Sokan megszabadulnának a testszőrzetükről, pedig nem is hinnék, mennyi mindent elárul az egészségükről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Legszívesebben mindenki megszabadulna a testet borító szőrszálaktól, pedig nem is hinnénk, mennyi mindent elárul az egészségünkről!

Sokan megszabadulnának a testszőrzetükről, pedig nem is hinnék, mennyi mindent elárul az egészségükről!

Manapság már abszolút nem divat a túlzott testszőrzet, éppen ezért, a magukra valamit is adó személyek, rendszeresen eltávolítják azt. A testszőrzet eltávolításának számtalan módja létezik, elhelyezkedésétől és sűrűségétől függően használhatunk borotvát, gyantát vagy akár lézeres szőrtelenítést is.

A testünket borító szőr magzati korban jelenik meg először, a születés előtti 2-5 hónapban. Habár sok kellemetlenséget tud okozni, főleg a nők körében, mégsem elhanyagolandó a testszőrzet milyensége, állapota, mert (habár meglepő) sok dolgot elárulhat a szervezet egészségéről.

1. Váratlan szőrszálak megjelenése az arcon

Főleg a menopauzás nők esetében jelentkezhet az, hogy rövid idő alatt túlságosan sok szőr jelenik meg, főleg az arc területén. Ez az ösztrogén szint csökkenésével magyarázható. Ugyan ilyen kellemetlenségek jelentkezhetnek a fiatal kamaszoknál is, csak ott a magas tesztoszteronszint a felelős.

Ha van lehetőségünk ellenőriztessük a hormonszintünket, és ha tehetjük az inzulinszintet is, mert sok esetben akár a túlzott inzulin jelenléte is produkálhat ehhez hasonló tünetek.

2. Testszőrzet hullás

A foltokban jelentkező erőteljes haj- és szőrzethullás az Alopecia Areata eredménye is lehet. Sajnos ennek a kopasz foltokat előidéző betegségnek a háttere egyelőre ismeretlen, viszont sokan úgy vélik, hogy az immunrendszer működésével áll kapcsolatban, de akár a genetika is felelős lehet.

A fokozatos hajhullás az idő előrehaladtával teljesen természetes dolog, viszont ha hirtelen történik és jelentős mennyiségű szőrzet, vagy hajszál hull el, akkor pajzsmirigy-alulműködés, de akár jódhiány is állhat a háttérben.

3. Durva textúrájú testszőrzet

Ha durva és száraz szőrszálakból álló szőrzettel van dolgunk, akkor pajzsmirigy-alulműködés lehet a baj, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigy kevés hormont termel. Ilyen esetekben érdemes az orvosunkkal ellenőriztetni a pajzsmirigyhormonjaink szintjét.

4. Finom textúrájú testszőrzet

Ha kisebb puha szőrszálak jelentkeznek a test azon területein, ahol addig nem voltak, akkor az kóros soványságra és anorexiára utal. A test úgy próbálja a melegíteni magát, hogy szőrzetet növeszt. Idővel ezek a kis szőrszálak el is hullhatnak szintén a nem megfelelő táplálkozás és a tápanyaghiány miatt.

5. Színváltozás

Idős korban természetes, hogy őszül úgy a haj, mint a szőr, viszont fiatal korban a B12 vitamin hiánya is okozhatja. Egyszerű vérteszttel könnyen ki lehet mutatni, ha a szervezet valamiben hiányt szenved.

6. Leáll a szőrnövekedés

Minden szőrszálnak egy bizonyos hosszúság után leáll a növekedés. A szőrszálak hosszúsága teljes mértékben a genetikától függ minden személynél. Viszont az alsó végtagokon, ha leáll a szőrnövekedés azt rossz keringés okozhatja.

7. Gyenge szálú, töredező szőrszálak

A törékeny szőrszálakat a kén hiánya idézheti elő. A kalcium és a foszfor után a kén a harmadik legfontosabb ásványi anyag, melyre a szervezetnek szüksége van. Egy egészséges szőrszál keratint tartalmaz, ami rugalmas kénkötésekből áll, viszont ha kevés a szervezetben a kén rögtön jelentkezik a haj és szőrzet elvékonyodása.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek