Vadonatúj önsegítő és személyiségfejlesztő könyv jelent meg Lélekmunka – Felejts el mindent, emlékezz Mindenre címmel egy erdélyi orvos tollából. Erről és a lélek dolgairól beszélgettünk a szerzővel, dr. Birtalan Katalin marosvásárhelyi elmegyógyász szakorvossal.

Birtalan Katalin, a Lélekmunka szerzője

Filantropikum.com: Annyi önismereti és személyiségfejlesztő könyv van a piacon, miért van szükség még egyre?
Birtalan Katalin: Valóban, rengeteg van. Mégis hiányolom azokat a könyveket, amelyek az elméleti információn túl is nyújtanak valamit az olvasónak. Szeretem azt mondani, hogy a Lélekmunka egy élő és aktív könyv, hiszen igényli, hogy az olvasó is aktívan kivegye a részét abból, amit olvasás közben megél. A könyv kéri a kapcsolódást, a csatlakozást. Talán ez az, ami új, és ami nem engedi, hogy az olvasó az elméleti információk hátterében maradjon.

Filantropikum.com: Mire vonatkozik a Lélekmunka és a Felejts el mindent, emlékezz Mindenre?
Birtalan Katalin: A lélekmunka azt jelenti, hogy a lelkünk szerint is élünk. Sokszor a lelkünket nem vesszük számításba, amikor életmódot választunk magunknak. Ezzel a címmel szerettem volna hangsúlyozni és emlékeztetni az embereket arra, hogy a lelkünkkel foglalkozni egy aktív, tudatos folyamat, hozzáállás. Megváltoztak értékeink és szerepeink is felcserélődtek a mai világban, sok mindenről megfeledkeztünk, de látok abban fantáziát, hogy értékeinket visszacsalogatva sikerül könnyebben élnünk.

Filantropikum.com: Miről olvashatunk a könyvben?
Birtalan Katalin: Életről, halálról, szerelemről, fájdalomról, kapcsolatokról, olyan dolgokról, amelyekről a mindennapos panaszkodás és rohanás mellett elfelejtettünk őszintén beszélgetni. A Lélekmunka nem egy szakkönyv. Kis történetekkel, gondolatokkal, kérdésekkel, gyakorlatokkal akarom visszaadni az embereknek azt az életérzést, amelybe a hála is belefér, és amely visszaadja jogunkat, hogy újra kapcsolatba léphessünk azzal, ami valójában számít az életben.

Filantropikum.com: Ez az egyik dolog, amit elfelejtettünk, és amire emlékeznünk kéne? Az őszinte beszélgetések?
Birtalan Katalin: Igen. Ez az egyik. Sok mindenről megfeledkezünk, mert figyelmünk ezer irányba osztódik. Ugyanígy megfeledkezünk például arról, hogy milyen érzés szerelmesnek lenni, segíteni másokon, közösségben élni, megfeledkezünk a természetről vagy Istenről. Nagyon sok esetben jó, ha az ember felejteni is tud. Például a rosszat. Gond csak azzal van, hogy nem mindig tudjuk megkülönböztetni, mi az, amit el kell felejteni s mi az, amit nem szabad. Az emberek nem veszik észre, hogy a sok szépet és jót, amiről megfeledkezünk, nem fogjuk továbbadni gyerekeinknek. Ez pedig nagyon fontos lenne.

Filantropikum.com: Ebben hivatott segíteni a könyv?
Birtalan Katalin: Ebben is. Ezért is szerettem volna személyesebb hangnemben szólni az olvasóhoz a könyvben. Egyszerűen azért, hogy mindenki megtalálhassa magát benne. Nagyon sok ember mindenféle nehézséggel küzd körülöttünk, és amikor segítséget kér, sokszor elbátortalanodik, mert sokszor még szeretteinknek sem tudjuk megadni azt a lelki támaszt vagy segítséget, amelyre szükségük lenne. Igyekeztem úgy írni a könyvet, hogy ne csak személyiségfejlesztő jellege kerüljön előtérbe, hanem azoknak is támasz lehessen, akik nem mernek, szégyellnek segítséget kérni vagy már kimerítették erőforrásaikat.

Filantropikum.com: Mit kell még tudni a könyvről?
Birtalan Katalin: Sok dolgot szeretnék elmondani vele kapcsolatban. Ragaszkodtam ahhoz, hogy a kivitelezés során csakis olyan emberek lépjenek kapcsolatba a könyvvel, akik szeretik a munkájukat és hisznek abban, amit csinálnak. Ezért kértem fel a szovegkovacs.blog.hu és a Eventfilms segítségét, mert hiszek abban, hogy ahol 2-3 ember szívvel-lélekkel dolgozik, nemcsak egyéni szinten, hanem közösségi szinten is képes olyat alkotni, ami másnak is a javára válik. Ezt a könyv is tükrözi. Egymásért is felelősséggel tartozunk. Ezt továbbgondolva egy lépéssel előbbre léptem, és az első kiadásban megjelent könyv megvásárlásával az olvasónak is lehetősége van segíteni a közösségét, hiszen minden megvásárolt könyv árából 1 euróval támogatjuk a Reménység Egyesület a leukémiás és daganatos gyermekekért munkáját. Mindegyik kiadással olyan kisebb egyesületek munkáját fogjuk segíteni, amelyekről nem igazán hallottak az emberek, de fontos dolgot tesznek közösségünkért.

Filantropikum.com: Magyarországon is elérhető a könyv?
Birtalan Katalin: Egyelőre interneten megrendelhető a www.love2translate.com oldalon, Magyarországról pedig február elsejétől lesz megrendelhető. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna.

Filantropikum.com: Köszönjük szépen! Mikorra várható a könyvbemutató?
Birtalan Katalin: Én is köszönöm! Február elején lesz Marosvásárhelyen könyvbemutató egy egészségmegőrző előadással egybekötve, majd Erdély több városában is megszervezzük. De erről majd a könyv közösségi oldalán többet lehet olvasni a napokban. Mindegyik városban az adott közösség igényeit és szükségleteit figyelembe véve szeretném emlékeztetni a résztvevőket, hogy lelki jólétünk nemcsak egyéni, hanem közös felelősségünk is.

Filantropikum.com: Végezetül, megosztaná a Filantropikum olvasóival kedvenc mondatait a könyvből?
Birtalan Katalin: Örömmel! A kedvenc bekezdésem így hangzik: „Aki tud bánni a lélekkel, nem ijed meg akkor, amikor az megmutatkozik. Sem erejétől, sem gyengeségétől.”

Hatalmas potenciál, szépség és érték van mindannyiunk lelkében. Igyekezzünk méltók lenni hozzá.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.