HolotropikumSok előnye van a 33 éves kor feletti szülésnek

Sok előnye van a 33 éves kor feletti szülésnek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A természetes úton viszonylag későn szülő nők nagyobb valószínűséggel tovább élnek – derítette ki egy amerikai kutatás. A Bostoni Egyetem kutatói szerint a kutatási eredmények az öregedési folyamatokat is jobban érthetővé teszik. A szakemberek úgy sejtik, hogy a jelenséget az átlagosnál hosszabb ideig termékeny nők genetikai adottságai magyarázzák.

terhes-no

Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik 33 éves koruk után szülik meg utolsó gyermeküket, kétszer nagyobb esélyük van a 95. életévük betöltésére, mint azoknak, akik 29 éves koruk előtt hozták világra utolsó gyermeküket.

Dr. Thomas Perls, a kutatásban résztvevő orvos szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a nőknek el kell halasztaniuk az utolsó teherbeesés pillanatát, hisz nem javítja a hosszú élet esélyeit. A 33 éves kor utáni szülés ez alapján indikátora annak, hogy általában mennyit öregednek az érintett nők.

A szakember szerint, ha valaki természetes adottságai alapján világra hoz egy újszülöttet, az azt is jelentheti, hogy a kismama reprodukciós szisztémája lassabban öregszik, ehhez pedig a test többi része is alkalmazkodik. Az eredmények az evolúció szempontjából is nagyon fontosak, hisz kiderült, hogy a nők azokat a génvariánsokat örökíthetik tovább, amelyek magukban hordozzák a hosszú élet esélyét. Ezek a nők hosszabb ideig maradhatnak termékenyek, és több gyermeket is szülhetnek. A jó genetikai állománnyal rendelkező nők így az evolúció „genetikai motorjai” – fogalmazott a professzor.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek