Inkább téli finomság a savanyú káposzta, amikor nincs annyi friss zöldség és gyümölcs, így a vitaminok is csekélyebb mennyiségben állnak rendelkezésünkre. A savanyú káposzta tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért az év bármely napján tanácsos fogyasztani, főként ha valaki nagyon szereti.

savanyu-kaposzta

Ugyanakkor ki kell hangsúlyozni, hogy a savanyú káposzta segíti az emésztést, mivel jótékony baktériumokat, probiotikumokat tartalmaz, megakadályozhatja a rák, a stroke, vagy a szívroham kialakulását is. Tele van C-vitaminnal, amely egy nagyon erős antioxidáns, ami képes semlegesíteni a betegségeket, gyulladásokat okozó szabad gyököket.

Ami a daganatos betegségeket illeti, a savanyú káposzta azért csodás, mert megtalálható benne az izotiocianát, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van, ez pedig nagyon fontos szempont a rákmegelőzben, ugyanakkor meg kell említeni a glükozinolátot, amely az antioxidánsok enzimeit aktiválja, a jótékony flavonoidok pedig védik a vérereket a károsodástól.

A szívet a savanyú káposztában lévő rostok is védik, mivel nem engedik, hogy megemelkedjen a rossz koleszterinszint, ezáltal pedig csökken a szívroham, a stroke esélye. Emellett az agy egészségére is jó hatással van.

A csontokat is erősíti, főként az idősebb nők esetében hasznos, mert megakadályozza a csontritkulást, mivel sok fontos ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre a csontszöveteknek nagy szükségük van. Ilyen például a K-vitamin.

A savanyúkáposzta mindemellett fogyaszt, így érdemes azoknak kipróbálni és rendszeresen enni, akik súlyproblémákkal küzdenek. Azért hatékony ezen a téren a savanyú káposzta, mert felgyorsítja az emésztést, ezáltal beindul a zsírégetési folyamat.

Készítsünk házi savanyú káposztát

Szükség lesz:

  • pár darab káposztára
  • 2 evőkanál finomítatlan tengeri sóra

Tisztítsuk meg a káposztákat, majd rakjuk bele jó nagy üveg, vagy műanyag edénybe, sózzuk meg, és várjuk meg, míg szépen megerjed és megérik. Erre egy, vagy akár hat hónapot is várni kell.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.