Ruhaanyagok mellékhatásai: 4 rákot okozó szövet, amelyet soha többé nem szabadna viselned

Miért van az, hogy egyes anyagszövetek károsak lehetnek? Egy egészségesebb életformáért képesek vagyunk odafigyelni a diétánkra, törekszünk a minőségi alvásra és mozgunk minden nap. De egy igen fontos dolog, amit sosem vettünk idáig figyelembe, azok a ruháink, amiket rendszeresen viselünk. Nem, ez nem a ruhák árairól fog szólni, hogy melyiket érdemes megvenni és melyiket nem, ez a cikk az anyagokról fog szólni, amiket nap mint nap viselsz.

Ruhaanyagok mellékhatásai: 4 rákot okozó szövet, amelyet soha többé nem szabadna viselned

Néhány anyag, főleg a szintetikus és kémiailag előállított anyagok nem engedik a bőrt lélegezni. Ez hosszútávon a bőr irritációjához vezethet, amely bőrgyulladásba is torkollhat. Míg a legtöbb természetes anyag légáteresztő, addig a szintetikus anyagok visszatartják a bőr természetes nedvességét, így károsítva azt. Nemcsak kényelmetlen a viselésük, de rossz hatással van testünk legnagyobb érzékszervére is, a bőrünkre.

Azt is fontos megemlítenünk, hogy a különböző típusú anyagok más-más féle képen viselkednek a vegyszerek áthatolásának mértékével kapcsolatban. A legközönségesebb és legérthetőbb módja a vegyszeres mérgezés veszélyeinek a bőr felszívó képességében rejlik. A vegyszerek bármilyen típusa beszennyezheti a ruhát, és viselésük során ezek a kémiai anyagok közvetlen kapcsolatba lépnek a bőrrel és lassan kezdenek felszívódni. Mialatt számos meggyőzőbbnél meggyőzőbb kutatás bizonygatta, hogy a ruhacikkek gyártásánál használt vegyszerekkel érintkezésbe kerülő embereknek (azaz dolgozóknak) milyen negatív irányt vett egészségügyi állapotuk, addig más tanulmányok továbbra is azt kutatják, hogy a kész termékek milyen hatással lehetnek egy átlagos vásárlóra nézve.

Ráadásul a szintetikusan előállított anyagokat gyártásuk során kémiai kezelés alá is vetik. És végeredményképpen egy kémiai szerekkel kezelt mesterséges anyag lesz a végtermék. Ezért van az, hogy rengeteg ember bőrirritációt tapasztal számos ruhacikk viselése után.

A bőrt leginkább a vegyszerek felszívódása, a szellőzés hiánya teheti tönkre a legjobban. És itt van azon anyagok listája, amelyeket jobb ha mellőzöl:

Műselyem

A műselymet újrahasznosított fapépből készítik, és világszerte nagyon népszerű anyag. Hogy bíztosítsák az anyag ellenállóképességét vegyszereket adnak hozzá, például kénsavat, klórt csak hogy párat említsünk. Ezek többek között alvászavart, hányingert, fejfájást is okozhatnak.

Poliészter

Ha végigtekintesz a ruháidon és megvizsgálod a címkéket rájössz, hogy nagy többségük tartalmaz poliésztert. . Ha az áruházak kínálatát vizsgálod át, ugyanerre a következtetésre juthatsz. Hiába népszerű anyag mégis az egyik lehető legrosszabb hatással lehet az egészségedre nézve, mert előállítása során a fentiekben említett adalékanyagok mellett még savakat és dihidroxi-alkoholt is felhasználnak . Ezeket a kedvezőtlen hatásokat egerekkel végzet kísérletekkel is bizonyították. A tanulmány bemutatta, hogy a sztirol nevű anyaggal kapcsolatba kerülő egereknél tüdőtumor és rákos sejtek alakultak ki. A kutatások tovább folynak annak érdekében, hogy rájöjjenek pontosan milyen veszélyeket is rejt ez az emberekre nézve.

Habár edzések során a legtöbb ember ilyen anyagból készült ruhákat hord az izzadság elvezetése érdekében, nem szabad hosszú órákon át ilyenekben mozogni, mert egyszerűen megfullasztják a bőrünket. Az edzés lejárta után, ahogy lehetőségünk van rá, cseréljük le a műszálas anyagot.

Műszálas anyag

A műszálakban található poliakrilnitril nevezetű anyag nagyban hozzájárul a rák kialakulásának kockázatához, nők esetben különösen a mellrák létrejöttéhez. Egy 2010-es tanulmány is alátámasztotta, hogy a műszálas ruhákat viselő nők többségénél jelentkeztek a mellrák tünetei.

Egyebek

Amit láthatjuk, ezek közül sokat használunk nap mint nap, de a listának még nincs vége. Egyéb anyagok, amelyeket kerülnöd kellene: gyűrődés álló anyagok, folt álló anyagok, elektromosan feltöltődni képtelen anyagok, stb. Tartsd észben hogy az ilyen „gyűrődés álló” anyagok nagytöbbsége PVC-ből készül, csakúgy, mint a teflon.

A PVC anyaghoz számos betegség köthető, mint például, a prosztata rák, máj elégtelenség, vesebetegség, diabétesz és egyéb női bajok is.

Nyugodt szívvel viselhető anyagok

Nos, mostmár, hogy tudjuk mit nem szabadna viseljünk térjünk át a „biztonságos” anyagokra. Itt van 5 egyszerű javaslat:

1. Organikus eredetű gyapot – az anyagok koronázatlan királya, légáteresztő, időálló, hipoallergén és természetes

2. Kasmír – alkalmazkodik a hőmérséklethez és bőrbarát

3. Kender – vegyszerek alkalmazása nélkül termeszthető

4. Organikus gyapjú – habár néhány gyárban használnak olyan gyapjút, amely érintkezett vegyi anyagokkal, mára már az organikus eredetű a közkedvelt nyersanyag, mert hipoallergén, tartós és szintén bőrbarát. .

5. Len vászon – nyári ruhacikkek gyártására kitűnő, mert nem tapad a bőrhöz, nagyon szellős, így szabadon engedi a bőrünket lélegezni

Hogyan vásárolj megbízható anyagokat?

Ne hagyd, hogy az adott anyag neve becsapjon, csak azért mert természetesnek tűnik a neve, az nem azt jelenti, hogy valójában az is volna. Így következzen pár tipp, ami megkönnyíti a választást:

  • Magas minőségű ruházati cikkeket vásárolj, mert ezek több mint valószínű, hogy természetes anyagok felhasználásával készültek
  • Ha lehetséges próbál organikus eredetű anyagokat vásárolni, mint például organikus pamut és gyapjú, ezek feltehetőleg nem voltak vegyszerrel kezelve.
  • Amikor selymet vásárolsz légy különös tekintettel a szintetikus festékanyagokra.
  • Vegán típusú ruhásüzletekben próbálj keresgélni.

Következtetésképp:

Számos anyag előállítása során kémiai vegyszereket is bevetnek, és ez úgy a saját egészségedre, mint a környezetünkre is káros hatással van. Ennek megfékezése érdekében jobban teszed, ha a természetes eredetű anyagokat részesíted előnyben és kerülöd a szintetikusakat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top