KuriózumRómai kori graffitit találtak a Colosseumon

Római kori graffitit találtak a Colosseumon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vörös festékkel írt graffitit mára a turisták saját firkáikkal rondították el, de a régészek megpróbálják kideríteni, hogy mit jelenthetett.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Feltehetően az első században keletkezett, amikor a Colosseum a fénykorát élte. 50 ezer ember befogadására volt képes, akik torkuk szakadtából szurkoltak a gyakran halálos kimenetelű, véres gladiátor játékok hőseinek.

Ezekben az időkben egyidőben több bejáratot is megnyitottak, hogy a cirkuszért rajongó tömeg minél hamarabb tudjon helyet foglalni a lelátókon. Egy ilyen bejárat falán tárták fel a történelem legkorábbi graffitiét is, egy mellékbejárat falán, ahol leginkább nők, gyermeke és rabszolgák közlekedtek.

A vandalista firka értelme mára homályos, nehezen megfejthető, de a betűk tisztán olvashatóak: VIND. Feltehetően a vindicatio szó töredéke lehet, amit gyakran üvöltött a tömeg a gladiátoroknak, és bosszút jelent.

“A turisták rondítása végett ezt a részt egyelőre lezárták, és restaurációnak vetik alá. A hasonló fali írások a modern és ≫civilizált≪ idelátogatók részéről egyáltalán nem ritka”, mondta a Colosseum főkurátora.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek