HolotropikumRészben a géneknek tudható be a homoszexualitás – derítette ki egy kutatás

Részben a géneknek tudható be a homoszexualitás – derítette ki egy kutatás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy új kutatás szerint részben a géneknek tulajdonítható a homoszexualitás, ugyanis a meleg férfiaknál megtalálták az orientációval kapcsolatos géneket, amelyek 40 százalékban járulnak hozzá, hogy homoszexuális lesz-e valaki.

meleg-zaszlo

A maga nemében eddigi legátfogóbb kutatás során Michael Bailey, a Northwestern Egyetem munkatársa 400 ikerpár génjeit tanulmányozta, hogy kiderítse, vannak-e olyan férfiak, akiknek a génjeik kódolják a homoszexualitásra való hajlamot – írja a The Daily Telegraph.

A kutatók azt találták, hogy az X kromoszóma csúcsán megtalálható az a genetikai marker (Xq28), amely közös a meleg férfiaknál.

„A szexuális orientáció nem választás kérdése. Az eredmények arra utalnak, hogy lehet szerepük a géneknek, ám nem kizárólagosan meghatározóak. Nyilvánvalóan más környezeti tényezők is szerepet játszanak” – kommentálta az eredményt a Bailey.

Hozzátette: noha az eredmények alapján egyszer kifejleszthetnek majd olyan tesztet, amellyel a férfiak szexuális orientációját már születés előtt szűrni lehet, mégsem lesz igazán pontos, mert az irányultság kialakulását más tényezők is befolyásolják.  Megjegyezte: a „környezeti” nem keverhető össze a „társadalmival”, ami nincs a DNS-ben kódolva a születéskor, azt környezeti tényezőként emlegetik, és ebben rengeteg olyan dolog is van, ami nem társadalmi. Olyan géneket még senki nem fedezett fel, amelyek a női homoszexualitással lennének kapcsolatban.

Tavaly egy kanadai kutatás azt derítette ki, hogy minél több bátyja van egy fiúnak, annál nagyobb eséllyel lesz meleg. Úgy vélték, a várandós nő immunválasza minden egyes terhességgel növekszik, amikor fiút vár, ezzel nagyobb lesz a valószínűsége, hogy a fejlődő magzati agyban nőies vonások alakuljanak ki. Minden egyes báty egyharmadával növelte a kisebb fiú homoszexualitásának valószínűségét.

Richard Lane, a Stonewall Egyetem munkatársa úgy vélte, ezekben a kutatásokban közös vonás, hogy a szexuális orientáció biológiai gyökerére mutatnak rá, bár egyértelmű bizonyítékokra még várni kell.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek