KuriózumRengeteg áramot fogyasztanak az okoskészülékek stand by üzemmódban

Rengeteg áramot fogyasztanak az okoskészülékek stand by üzemmódban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A különböző okoskészülékek annyira okosak, hogy akkor is áramot fogyasztanak, amikor nem használjuk őket. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az internetre kapcsolódó készülékek akkor is emelnek a villanyszámlánkon, ha azok használaton kívül vannak. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy az okos technológiák sokkal több áramot fogyasztanak, mint a hagyományos megoldások.

csatlakozo

A legtöbb áramot stand by üzemmódban fogyasztják ezek a készülék, pedig ekkor nem is működnek. A fogyasztás használat közben pedig megkétszereződik, hisz az internetre is rákapcsolódnak, így a routernek is szüksége van áramra. Az Egyesült Államokban 160 millió készülék egy év alatt 18 TWh elektromos áramot fogyaszt, a mennyiség felét pedig a stand by mód adja. Ennek összértéke egymilliárd dollár, és ez ablakon kidobott pénz.

Az Egyesült Államokban ezért kormányzati figyelemfelhívó kampány indult az „energiavámpír” készülékek ésszerű használata céljából. Ezért arra ösztönzik a felhasználókat, hogy használat után húzzák ki a konnektorból a készülékeket, így áramtalanítva azokat.

Egy átlagos amerikai háztartás évente átlagosan 100 dollárral fizet többet a stand by mód miatt, ami évente 10 milliárd dollárt jelent, ha az összlakosságot nézzük. Egy mikrohullámsütő pedig több áramot fogyaszt egy nap alatt azzal, hogy az órát mutatja, mint az étel háromszori megmelegítése által. A probléma nem új keletű, a szakemberek már 1986-ban figyelmeztettek erre, pedig az akkori számítógépek még nem csatlakoztak az internetre.

Az IEA szerint a helyzet csak rosszabb lesz a jövőben, hisz rohamos mértékben nő a Föld energiafelhasználása, széles körben teret hódítanak az okoskészülékek és az internet, és nagyon nehéz lesz megállítani a felesleges energiapazarlást. A szakértők úgy vélik, nem az a megoldás, hogy minden egyes alkalommal áramtalanítjuk a készülékeket, hanem a gyártóknak kellene olyan stand by technológiát kidolgozni, amely nem fogyaszt áramot abban az esetben, ha a készülék ki van kapcsolva. Ez esetben ugyan csökkenne a villanyszámlánk, viszont az új technológia biztosan megdrágítaná a készülékek árát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek