KuriózumRántsuk le a leplet a 'nyári hiedelmekről'!

Rántsuk le a leplet a ‘nyári hiedelmekről’!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Olvastad, hallottad vagy elmesélte egy közeli ismerősöd – általában így működnek a hasznos tanácsok, amelyek mindannyiunk kapcsolataiban keringenek. Például, mennyi vizet fogyassz ahhoz, hogy jól érezd magad, vagy az égett bőrre a leghatásosabb a hűs joghurt – ezek csak néhányak a sok közül, azonban közéjük be-bevegyül egy-egy tévhit is.

Fotó: cyclonebill – Flick.com

Fokhagymával kergetnéd el magad mellől a szúnyogokat?

Ez valóban bevált módszer, a körülötted lévő személyek elhajtására. A szúnyogok ugyanis tovább zümmögnek majd melletted. Ezt a Connecticut Egyetem kutatói bizonyították be, aki kipróbálták a módszert, viszont eredményre semmi szín alatt nem vezetett. Hogy mi okból, nem tudni, mint ahogyan azt sem, hogy a résztvevők mennyi fokhagymát fogyasztottak el, mielőtt nekivágtak volna a szúnyog-űzésnek.

Csakis sporttal szabadulhatsz meg a zsírpárnáktól

A nyár tényleg az az időszak, amikor fotómodell alakot szeretnénk magunknak. Továbbá az is tény, hogy mozgás és sport nélkül ennek elérése szinte lehetetlen. Azonban nem elég, hogy izmos, feszes hasad legyen, ha továbbra is puffadtnak érzed magad! Ennek orvoslására pedig a rendelkezésedre áll a barna rizs, illetve a gabonafélék, müzlik. Az Amerikai Táplálkozási Magazin kutatói ugyanis megfigyelték, hogy aki naponta legalább három adag telített gabonafélét eszik, több kilogrammtól és zsírtól szabadul meg, mint az, aki csak sportol. És nem is kell kínozd magad, ugyanis egy marék müzli, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy barna rizs már megfelel egy adagnak.

A sárgadinnye finom, de nincs benne vitamin

Megint tévedsz. Igaz ugyan, hogy tele van cukorral, mint ahogy a legtöbb gyümölcs, de sok vizet tartalmaz, ami kimondottan jótékonnyá teszi a hidratálás szempontjából a nyári meleg napokon. Továbbá, kevés kalóriát tartalmaz, és annál több C-vitamint. Legalább annyira fontos: likopinban is gazdag, vagyis abban az antioxidánsban, amely a paradicsomban is megtalálható és számos rákos megbetegedés „ellenszere”.

Az egészséges életmódért le kell mondanod a megkészített ételekről

Avagy át kell térned a nyers étrendre. Szintén hamis meggyőződés. Valóban egyszerűbben menne így az étkezés, főként mikor rengeteg ízletes zöldség és gyümölcs kapható, amelyeket nem kívánsz „elrontani” a főzéssel. A nyers ételek rajongói is azt állítják, sokkal egészségesebb az élelmiszereket nyersen fogyasztani, mivel így bennük marad minden tápérték, amelyet a hő például megsemmisítene. Csak hogy ez nem teljesen igaz. Egyrészt azért, mert a főzés során csupán a feloldódó vitaminok távoznak az élelemből, mint amilyen a C-vitamin is. Másrészt viszont, ez a folyamat segíti elő egyes vitaminok felszívódását, mint például a likopint. Még mielőtt félreértés esne, nem állítjuk azt, hogy a nyers-diéta nem egészséges (kutatásokból kimutatták, hogy a hívei alacsonyabb koleszterinszintnek örülhetnek!), de nem kizárt a módszer hátulütője sem, mint például a B12 vitamin-hiány, amelytől komoly szívbántalmak alakulhatnak ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek