HolotropikumRákot okoz a grillezés? Erre figyeljünk oda, ha húst sütünk!

Rákot okoz a grillezés? Erre figyeljünk oda, ha húst sütünk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha szép idő van hétvégén, sokan kapnak az alkalmon és a grillezést választják a társas összejövetelek céljául. Ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a grillezett húsok rákot okozhatnak.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ugyanis grillezés során egy karcinogén anyag, heterociklikus amin (HCA) képződik, amire akkor kerül sor, ha a hús túl sokáig sül, vagy túl forrón grilleződik. Továbbá a legtöbb alkalommal előfordul, hogy grillezéskor húslé, pác vagy zsír csöpög a szénre, fára, ami füstöt okoz.

A füsttel együtt policiklikus aromatikus szénhidrogén (PAK) képződik, ami lerakódik a húson, de be is lélegezhetjük sütéskor. A PAK-ról tudni kell, hogy orvosilag igazolt rákkeltő hatása, és onnan ismerszik fel, hogy a füstje kékes színű.

Mi a teendő: ha nem akarunk lemondani a grillezésről, de szeretnénk elkerülni a PAK-t és a HCA-t, akkor javasolt, hogy használjunk grillcsészéket. Továbbá a húst csak akkor tegyük a grillre, amikor izzik a szén, és amennyiben PAK keletkezne, próbáljuk meg nem beszívni.

Ha sovány húsokat használunk, jóval kevesebb PAK képződik, míg, ha sörbe, zöld teába, borpácba áztatjuk a húst, akkor alacsonyabb a HCA képződés. A rövid ideig tartó grillezés szintén csökkenti a HCA képződést, de ugyanilyen hatást érhetünk el, ha sütés előtt mikrohullám sütőbe megmelegítjük a húst. Valamint vigyázzunk arra, hogy ne használjunk olyan húsokat grillezésre, amelyek nitrites sókat tartalmaznak, mivel a grillezésnél a só nitroaminokká válnak, ami rákkeltő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek