HolotropikumPúpos, elhízott, vörös szemekkel: az irodai alkalmazottak közeljövője

Púpos, elhízott, vörös szemekkel: az irodai alkalmazottak közeljövője

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyian tudjuk, hogy az ülő életmód, az irodai munka negatív hatással van az egészségünkre. Ha pedig az az életnagyságú, emberszerű modell, amit a kutatók terveztek annak ábrázolására, hogy fognak kinézni az irodai dolgozók 20 év múlva, pontos, a kilátásaink nem túlságosan fényesek.

Púpos, elhízott, vörös szemekkel: az irodai alkalmazottak közeljövője

Emma, ahogy az alkotói elnevezték, borzalmasan néz ki. Száraz, vörös szeme van a monitor előtt töltött órák miatt, a háta hajlott és púpos, mint Quasimodo karakterének, elhízott, a rossz keringés miatt megdagadtak és visszeresek a lábai, és a stressz miatt ekcémája van.

Szerencsére Emma csak egy életnagyságú baba, amit egy William Higham futurológus által vezetett kutatócsoport tervezett meg. De a jövőben a világ tele lehet hozzá hasonló emberekkel, ha nem teszünk valamit a munkakörnyezetünk és a kultúránk megváltoztatása érdekében.

„Ha nem hajtunk végre radikális változásokat a szakmai életünkben, például nem végzünk több mozgást, nem iktatunk be gyakoribb helyváltoztatást, rendszeres szüneteket, amiket sétával töltünk, és nem szerzünk be jobb felszereléseket, bútorokat, akkor a munkahelyünk meg fog betegíteni.” – mondta Higham a brit sajtónak.

A kutatók nem a semmiből teremtették meg Emmát, a megalkotásához több mint 3000 irodai munkát végző alkalmazottat tanulmányoztak Franciaországban, Németországban és Nagy Britanniában.

Emma egy figyelmeztető jel

A kutatás során megállapították, hogy az alkalmazottak 50%-a szemfájdalomra, 49% hátfájásra, 48% fejfájásra és 45% nyaki merevségre panaszkodott, de más munkakörülmények okozta tüneteket is megfigyeltek.

Ezen adatok alapján William Higham és kollégái készítettek egy modellt arról, hogy nézhetnek ki az irodai dolgozók 20 év múlva – ez Emma.

„A „The Work Colleague of the Futre” jelentés azt mutatja, hogy az alkalmazottaknak most kell cselekedniük, és tenniük kell valamit a munkahelyi egészségügyi veszélyek ellen.” – mondta a brit jövőkutató.

Az életnagyságú modell szerepe, hogy szemléltesse, milyen fizikai átalakulásokon eshetnek át az alkalmazottak bizonyos munkakörülmények között. A jelentést készítő kutatók szerint már csak 20 évre vagyunk attól, hogy Emma szomorú valósággá váljon.

A projekt a Fellowes irodai bútorokat forgalmazó cég megbízásából készült, és egyelőre nem igazolták más tudományos kutatások.

Bárhogy is legyen, Emma mindenképpen aggasztó perspektívát nyújt számunkra az irodai munka testünkre gyakorolt ​​hatásairól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek