A mai rohanó, stresszes világban egyre több ember küzd alvásproblémával. Ha te is nehezen alszol el, vagy az éjszaka kellős közepén rendszeresen felébredsz, és csak forgolódsz álmatlanul, próbáld ki az alábbi módszert. Csupán 60 másodperc szükséges, és máris mély álomba szenderülsz.

alvasi-technika

Ez a légzéstechnika azoknak is hatásos lehet, akik szorongással, vagy megmagyarázhatatlan idegeskedéssel küzdenek. Az indiai pranayama technikán alapuló módszer lényege, hogy a szabályos légzés következtében oxigénnel töltjük fel a tüdőt, ez pedig ellazítja az izmokat, kisimítja a “görcsös” gondolatokat.

Amíg a légzésünkre figyelünk, eltereljük gondolatainkat a hétköznapi problémákról, ellazulunk, és nagyon hamar elalszunk. Dr. Andrew Weil, a módszer fejlesztője szerint, ajánlott kipróbálni azok számára is, akik valamilyen, a stresszes életmód következtében kialakult betegséggel küzdenek.

Hogyan működik az álomba ringató légzés?

1. Lélegezzünk mélyeket a szánkon keresztül, amikor kifújjuk a levegőt, erőteljes “huhh” hangokat adjunk ki, vagyis préseljük ki a levegővel együtt a bennünk levő feszültséget.

2. Csukott szájjal lélegezzünk mélyeket, közben magunkban számoljunk négyig.

3. Számoljunk hétig, és közben tartsuk bent a levegőt.

4. Nyitott szájjal, lélegezzünk mélyeket, mint az első pontnál, és közben magunkban számoljunk nyolcig.

5. Lélegezzünk mélyeket, és ismételjük meg az előbbi “4-7-8 kört” ismét háromszor. Eközben, nagyon fontos, hogy a kilégzés mindig kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés. Belégzéskor csendben szívjuk a levegőt, és kilégzéskor legyünk “hangosak”.

Az egészséges életmódhoz az embernek napi 6-8 óra pihentető alvásra van szüksége. Gyakoroljuk minden este ezt a légzéstechnikát, míg nyugodtak, kiegyensúlyozottak leszünk. Sok embernek nem is kell 60 másodperc ahhoz, hogy elaludjon, akár már 10 másodperc eltelte után is szép eredményeket érhetők el az elalvás terén.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.