OtthonPozsgások: a legjobb választás a hideg évszakban!

Pozsgások: a legjobb választás a hideg évszakban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az aranyos pozsgás növények pillanatok alatt leveszik a lábáról azt is, aki amúgy nem rajong a szobanövényekért. Rájuk nézel, és úgy érzed, az egészet haza akarod vinni. Számtalan színben és változatos formában lehet beszerezni őket, már egy egyszerűbb virágüzletben is nagy a kínálat.

A pozsgások egyre népszerűbbek, hiszen azon túl, hogy nagyon mutatósak, rendkívül jól alkalmazkodnak. Szeretik a meleget, de elviselik egy nem túl világos helyiségben, akár a konyhában, lépcsőházban, irodában, de még a fürdőszobában is.

A legellenállóbb növények közé tartoznak, nem kell őket napi rendszerességgel öntözni, és alkalmazkodnak a különböző fényviszonyokhoz. Ha megfelelő talajt és edényt használunk az ültetéshez, akkor hosszú évekig elélnek, és idővel, amelyik olyan fajta virágozni is kezd.

Milyen talajra van szükségük?

A pozsgás növények akkor a legszebbek, ha többfélét ültetünk egy cserépbe. Sőt, ha dekorkaviccsal, vagy -üveggel is kiegészítjük a kompozíciót.

Ezeknek a húsoslevelű és színpompás növényeknek mindenekelőtt egy speciális ültetőedényre van szükségük, amelyet megtalálunk a szaküzletekben. Miután megvan az ültetőedény, keverjünk össze 2 rész virágföldet egy rész homokkal, és egy rész perlittel. Ezeknek a növényeknek nagyon törékeny a gyökere, és a talaj felszínéhez nagyon közel fejlődnek, ezért a legjobb, ha a növénykék körül a talajt perlittel vagy díszkaviccsal borítjuk.

Nedvesség- és fényigény

A pozsgások a vizet a levelekben és a szárakban tárolják. Afrika és Amerika száraz és sivatagos területeiről származnak, ahol a csapadék nagyon ritka, ezért ezeknek a növényeknek csak hetente egyszer van szükségük vízre, télen pedig még ritkábban.

A talaj legalább 3 napig száraz kell legyen, mielőtt újra megöntöznénk. Ha gyakrabban öntözzük őket, sárgulni kezdenek, és a gyökerük rothadásnak indul. A fény szempontjából tanácsos az ablak közelében vagy akár közvetlenül a napon tartani, de vannak olyan pozsgás fajok is, amelyek a szűrt fényt kedvelik, és kevésbé megvilágított helyiségben is jól elvannak.

Ha elkezdenek felfelé nőni, és egyre törékenyebb, világosabb színű hajtásokat eresztenek, ez azt jelenti, hogy több fényre van szükségük. A pozsgás növények jól tolerálják az alacsony hőmérsékletet, különösen a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti nagy különbséget. Nappal 30 fokban a legboldogabbak, éjszaka pedig 8 Celsius-fokban is jól érzik magukat.

A legnépszerűbb pozsgás növények

A miniatűr kertecskében választhatunk aloe vera, yucca, közönséges fügekaktusz (opuntia), agave, fáskövirózsa (echeveria) vagy akár varjúháj(sedum) kínálatból.

A fácánlevelűek (Sanseveria) nagyon ellenállóak, még akkor is, ha hetekig elfelejtjük öntözni, és a sivatagi rózsa (adenium) pedig nagyon szépen virágzik idősebb korában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek