HolotropikumPozitív nevelés: a legjobb módszerek a csecsemő megnyugtatására

Pozitív nevelés: a legjobb módszerek a csecsemő megnyugtatására

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az idők során, a szülők különféle módszereket találtak ki és használtak a csecsemők megnyugtatására, csitítására. Egyesek működtek, mások még rosszabbak voltak! Az alábbiakban azon megoldásokról készítettünk összeállítást, amelyekhez szükség esetén te is nyugodtan nyúlhatsz. A pozitív nevelésben jártas szakértők ugyanis a leghatékonyabb módszereknek nyilvánították őket.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

1. A szoptatás megnyugtatja a csecsemőt, de a kismamát is

A mellen tartás egyike a leghatékonyabb módszereknek, amellyel megnyugtatható egy csecsemő. Amellett, hogy az anyatej minden szükséges tápanyagot tartalmaz a normális növekedéshez és fejlődéshez, maga a folyamat gy különleges köteléket képez az anya és a kisbaba között. A csecsemő szeretetet, melegséget, biztonságot érez azáltal, hogy az anya keblén lehet. Továbbá érezheti az anya szívdobogását is, amely oly megszokott volt, amikor még odabent, az anyaméhben tartózkodott. Ugyanannyira megnyugtató hatással bír az anya bőrével való érintkezés is. Az anyatejben pedig olyan fehérje is megtalálható, amely a kisbabák álmosságát okozza.

A nyugodt anyának nyugodt gyereke van. És ez fordítva is igaz. Az anya is megnyugszik, ha a gyerek a mell helyezve megnyugszik. Miért is? Mert a folyamat közben szabadul fel a prolaktin nevű hormon, amely nyugtató hatással bír az anya szervezetére, akárcsak az oxitocin.

2. A “viselt” gyerek nyugodtabb

Nem oly régen, a csecsemőket mózeskosárba, babateknőbe, kiságyba, babakocsiba, stb. fektették az anyukák, ha valami fontos dolguk akadt otthon. A pozitív gyereknevelés szakértői azonban azt állítják, a közvetlen kontaktus a szülőkkel a gyerek zaklatottságát, nyűgösségét fokozza, ami által gyakrabban fog sírni, folyton nyugtalan és “elégedetlen”.

A szakértők szerint, valamennyi tünet enyhíthető, ha a kisbabát magunkhoz kötjük, szó szerint, egy babakendővel. Így ő sem fog sírni, mert egyedül érzi magát, és a szülőknek is szabad kezük marad a teendők bevégzéséhez. A gyerekek ugyanis, ha érzik a szülők közelségét, boldogabbak. És kevesebbet is nyavalyognak, hisz a legfontosabb szükségletük – hogy folyton a szeretteik mellett legyenek – teljesül. Hogy ölben fogsz egy gyereket, nem azt jelenti, hogy elkényezteted. Csupán azt adod meg neki, amire szüksége van.

Amennyiben a kendő-módszert alkalmazod, kiküszöbölöd az egyedüllét, unottság okozta zaklatottságot is. Továbbá az, hogy veled együtt a baba is mozog, részt vesz mindenféle otthoni tevékenységben, kifárad és elalszik.

A szoptatás és a kendő-módszer által a kisbaba-anya-apa háromszögben szoros kötelék alakul ki. Egymás közelében vannak, a csecsemő életének első perceitől fogva. És gondoskodnak arról, hogy a pici alapvető szükségleteit teljesítsék. E két módszer pedig a kulcsa a baba nyugodtságának, csendességének – hangsúlyozzák a szakértők.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek