KuriózumPinocchio effektus: árulkodik az orrunk

Pinocchio effektus: árulkodik az orrunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Úgy fest, Carlo Collodi népszerű ifjúsági regénye mégiscsak tartalmazott egy szemernyi igazságot. A Granada-i Egyetem tudósai rájöttek, hogy a “Pinocchio effektus” nagyon is valós alapokon nyugszik, és nap-mint-nap tetten érhető, ha hazudunk.

A legújabb kutatások azt tanúsítják, hogy amikor hazudunk, orrunk ugyan nem nyúlik meg, de a hőmérséklete igen is változik. Úgymond egy alig tapasztalható hőemelkedés figyelhető meg. Ez a jelenség akkor lett tettenérve, amikor a tudósok hőkamerákkal dolgoztak egy kísérleten, aminek amúgy semmi köze nem volt a hazugságok vizsgálatához.

Ekkor derült ki, hogy hazugság esetén az orrhegyünk kimelegedik a hazugság okozta hamis érzetek, avagy a lelkiismeret miatt. A jelenség ugyanakkor el is kerülhető, ha az alany valamiféle megerőltető mentális gyakorlatot végez közben.

A tudósok felfedezték a tényt, hogy amikor az emberek hazudnak, egy elváltozás figyelhető meg az agykéregben, éppen ott, ahol a testünk hőmérsékletéért felelős régió is található. Ezt megfigyelve arra a következtetésre jutottak, hogy a test hőmérsékletét nagyrészt lelkiállapotunk mibenléte okozza, avagy módosíthatja azt.

Ilyen formán elgondolkozva a dolgok gyakorlati oldaláról azt derítették ki, hogy egy hőképet alkotó kamerával megfigyelhető lenne, hogy ki az, aki szexuális kapcsolatra éhezik – férfiak és nők részéről egyaránt. További felhasználhatósági eredményekről a tudóscsoport nem kívánt nyilatkozni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek