KuriózumPillangóhatás, amely pusztulásban taszíthatja a Földet! Erősebb, mint gondolnád!

Pillangóhatás, amely pusztulásban taszíthatja a Földet! Erősebb, mint gondolnád!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Erről az elméletről elsőként Edward Lorenz írt tanulmányt a New York-i Tudományegyetemnek, még 1963-ban. Lorenz, egy meteorológus megjegyzésére hivatkozva, miszerint egy sirály szárnycsapása képes befolyásolni az időjárást, úgy gondolta, hogy egy pillangó szárnyának verdesésétől számítva, akár több ezer kilométerre megváltozhatnak az időjárási folyamatok.

Pillangóhatás, amely pusztulásban taszíthatja a Földet! Erősebb, mint gondolnád!

“Vajon egy Brazíliában szárnyaló pillangó képes előidézni egy tornádót Texasban?” – tette fel a kérdést Lorenz.

A pillangóeffektus tehát nem más mint a bonyolult rendszerek, amilyen az időjárás, a tőzsde, valamint az emberi pszichikum előrevetítésének kivitelezhetetlenségére utaló kísérlet. Például az időjárás egy olyan kaotikus, komplex rendszer, amelynek alakulását egy bizonyos, belátható időn belül képtelenség megjósolni.

Nos, ez a modell természetesen a természeti folyamatokra is vonatkoztatható, ahol a pillangókat a több milliárd ember, és annak tevékenysége jelenti.

Az ma már vitathatatlan tény, hogy az emberi tevékenység jelentős hatással van bolygónk ökológiájára, hiszen elég csak szétnézni, és máris látható az, hogy tengereink, óceánjaink egyre szennyezettebbek, a talaj egyre inkább vegyszerekkel, nehézfémekkel telített, a levegő szennyezettsége évről évre riasztóbb, és a biodiverzitás is súlyosan hanyatlik, egyre kevesebb faj él a Földön.

Edward O. Wilson, a Harvard Egyetem biológusa úgy jósolja, hogy 2100-ra a bolygó állat- és növényfajának fele eltűnhet. Sőt, az American Museum of Natural History felmérése szerint, 10-ből 7 biológus azon a véleményen van, hogy a fajok tömeges kipusztulása sokkal inkább az emberi jelenlétnek köszönhető, mint például a globális felmelegedésnek.

Azonban a pillangóhatásnak is lehetnek pozitív hozadékai, hiszen ha emberek csoportja egyszerre kezd spórolni az energiával, kevesebb szemetet előállítani, azok nagyrészét is újrahasznosítja, akkor elindulhat egy remek folyamat, aminek révén javul a természet, a környezet állapota.

Nem mindegy tehát, hogy milyen állapotban hagyjuk magunk mögött bolygónkat, amit tulajdonképpen a gyerekeinknek, az unokáinknak adjuk kölcsön, így nem várhatjuk karba tett kézzel, hogy a hibáinkat majd ők korrigálják, mert lehet addigra nem is lesz, amit megmenteni.

Szóval munkára fel, és kezdésnek tessék kicserélni a régi, hagyományos égőket környezetkímélő villanykörtékre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek