KuriózumPihenjünk szakszerűen, mint a profik!

Pihenjünk szakszerűen, mint a profik!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mediterrán, avagy egyenlítő környéki éghajlat egyik kellemes velejárója, szinte kötelező tevékenysége a délutáni szunyóka (szieszta), melyet olyan szinten gyakorolnak, hogy a városokban, déli órákban még az üzletek, éttermek sincsenek nyitva. Spanyol tudósok a délutáni henyélés egészséges tényezőit vázolták egy tanulmányban.

A szieszta, mint olyan, a spanyol sexta szóból ered, mely a napfelkeltétől számított hatodik órát jelenti, és ekkora esedékes a pihenőidő, melyet ma siesta néven emlegetnek. Ilyenkor jellemzően kihalnak a sziesztát gyakorló városok, bezárnak az üzletek, és nem igen találkozunk önfeledten sétáló, korzózó emberekkel – bármennyire is idilli időjárást tapasztalunk. Valószínűleg Spanyolországból terjedt el, de ma már Olaszországban, Görögországban, Latin-Amerikában és több ázsiai országban is “élnek vele”.

Eddig is ismert, sőt, tapasztalhattuk is, hogy a pihenés csak jót tesz az egészségnek. Jótékony hatással van a vérnyomásra, növeli a munkabírást és az emlékezés folyamatára is jó hatással van.

Ma már külön tudományág foglalkozik a délutáni pihenő módszertanával, és tudósait “sziesztológusoknak” nevezzük (merem feltételezni, hogy a világ egyik leginkább favorizált tudományos területéről beszélünk).

Ezen tudósok nemrég egy szundi szabályzatot dolgoztak ki, ami szerint nem egészséges, ha fél óránál többet alszunk ebéd után, ugyanis akkor a mélyebb alvási fázisba kerülünk, és nem fogunk tudni éjszaka kiadósan pihenni. Kifejezetten nem ajánlott ezt az időt ágyban eltölteni, mert ott könnyen mély alvásba eshetünk. Ehelyett helyezkedjünk kényelmesen egy fotelbe, karos székbe, hintaszékbe, és itt gyakoroljuk a pihenés ősi gyakorlatát.

A témában a NASA is készített egy tanulmányt, mely azt állapította meg, hogy a tökéletes szieszta időtartama 26 perc, és több mint 30%-al javítja a munkabírást – ha így cselekszünk. Spanyol pro-sziesztások azt állítják, hogy a szieszta csak rendszeresen gyakorolva hatásos, az alkalmanként megejtett lustulás, vagy az ebéd után elfelejtett szieszta rosszabb, mintha egy teljes étkezést hagytunk volna ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek