HolotropikumParányi atkák élősködnek az arcunkon

Parányi atkák élősködnek az arcunkon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Legalábbis ezt állítják amerikai kutatók. Így aki a reggeli zuhanyzást követően azt gondolná, hogy a tusfürdő és a víz együttes hatása szépen tisztává varázsolta a testét, arcbőrét, az téved, ugyanis számtalan kis mikroszkopikus élőlény éldegél rajtunk, sőt több mint gondolnák. A leggyakoribb a Demodex brevis névre hallgató atka, amely a bőr pórusaiban él és pattanást is okozhat.

ARACHNIDS

Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy ezek a kis atkák főként a felnőttek arcbőrén fordulnak elő, a fiataloknál csak ritka esetben, vagy egyáltalán nem mutathatók ki. Erre úgy jöttek rá, hogy 253, férfiakból és nőkből álló csoporton végeztek kísérleteket.

Egy fémspatulával megkaparták az orr, az áll környékét, hogy képet kapjanak az erről a bőrfelületről származó mikroszkopikus ökoszisztémáról. Ezek a kis állatok a faggyúmirigyekben termelődő zsírral táplálkoznak, ezáltal pedig serkentik a faggyúmirigy váladéktermelődését, így egy idő után gyulladások, pattanások, de akár rosacea is kialakulhat.

A probléma kezelését csak azután lehet elkezdeni, miután sikerült kideríteni, hogy mitől beteg a bőr, ehhez pedig mikroszkóp szükséges, hogy a dermatológus észrevehesse a 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködőket. A gyógyítást speciálisan, erre a célra kifejlesztett krémekkel végzik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek