HolotropikumPalpitáció? Így lassítsd a szapora szívverést!

Palpitáció? Így lassítsd a szapora szívverést!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Normális esetben a szívműködést nem tudatosítjuk, mivel ez egy igen precíz idegrendszeri ellenőrzés alatt áll, amely automatikusan végzi a dolgát és nem kell azon gondolkodnunk, hogy “dobogtassuk” a szívünket. Az érzékenységi küszöb csökkenése által, a nem ritmusos, vagy túl intenzív szív tevékenység esetén észlelt heves, szapora mellkasi dobogás, lüktetésérzést gyűjtőnéven palpitációnak nevezi az orvostudomány.

Az általában rövid ideig, pár másodpercig vagy percig tartó tünet azonban megijeszthet, és kellemetlen szorongásérzéssel jár.

Mi lehet a szívdobogásérzés oka?

palpitatioPszichés okok – ne vedd szívre

Nem minden esetben a szívérrendszerrel kapcsolatos kóros elváltozások váltják ki a kellemetlen tüneteket. Az általános okok közül talán első helyen szerepel a szorongás, stressz, depresszió, pánikbetegség. “Ne vedd szívre”- mondja a szólás. A lelki problémák a belső feszültség gyakran károsítja a szívet. Ezek az idegrendszer érzékenységének és az idegi szabályozás megváltoztatása által okozhatják a fent említett tüneteket.

Életvitel-lassíts a ritmuson

Az életvitel nagymértékben hozzájárul a szív egészségéhez. A túlzott mértékben fogyasztott alkohol, cigaretta, kávé és más koffein tartalmú italok, például energiaital, de a túlzott fizikai megerőltetés is gyakran megnyilvánul szívdobogásérzésben. Egyrészt a toxikus hatás által másrészt a szimpatikus idegrendszer felpörgetése által zavarnak be a káros szenvedélyek

A gyógyszerek is ludasok

Egyes gyógyszerek köztudottan ludasok lehetnek a tünetek kiváltásában. Amennyiben pajzsmirigy hormon készítményt, egyes vérnyomáscsökkentő szereket, hörgőtágítók, antihisztamin hatású gyógyszereket, fogyasztó tablettát, vagy bizonyos megfázás elleni gyógyszereket használsz, akkor feltehetőleg ezeknek tudható be a szapora szívverés.

A szívérrendszer patológiája

A szívritmuszavarok, magas vérnyomás, szívbillentyű zavar, koszorúér betegség, vérszegénység. Ezen betegségek tünetei között gyakran szerepel a heves szívdobogásérzés és szapora pulzus.

A ritmuszavarok esetén a szív normális ritmusa megváltozik. A 45 alatti illetve a 180 fölötti ritmus már fokozott figyelmet és orvosi kivizsgálást igényel. Az extraszisztólék, a fibrilláció, paroxisztikus tachikardiák diagnózisa és kezelése szívgyógyász szakorvos feladata. A Holter EKG egy hordozható készülék, amely 24 órán át rögzíti a szív működését.

Mit tehetsz, ha megjelenik ez a kellemetlen tünet?

A szabálytalan szívdobogás szerencsére az esetek nagy többségében helyrehozható, sőt megfelelő gyakorlatokkal és életvitellel kiküszöbölhető.

Hűtsd le magad

Mosd meg hideg vízzel az arcod, majd kortyolj egy csésze hideg vizet. Nem bizonyított teóriák alapján a hideg víz a nyelőcsövön áthaladva segíti a szív ritmus szabályzását így az visszanyerheti eredeti ritmusát.

Csillapítsd az idegi feszültséget

Amikor szabálytalan ritmust észlelsz, pihenj le és emeld fel a lábakat. Lélegezz nyugodtan és mélyeket. Ha a figyelmedet a külvilág eseményeiről a légzésre fordítod, lassan mélyen és tudatosan lélegzel, akkor csökken a kellemetlen palpitácó.

Amennyiben az állapot tovább folytatódik, akkor válaszd a jól bevált régi Valsalva manővert amelyet egy 18.ik századi olasz anatómus fejlesztett ki. Fogd be az orrod, csukd be a szád és próbálj kilélegezni. A manőver alkalmával nő a vérnyomás, ez a szívritmus újraszerveződéséhez vezet. Egy pár erőteljes köhögés ugyancsak növeli a mellkasi nyomást, ezáltal hasonló eredményhez vezet.

Hogyan változtassak életvitelemen?

Elsősorban a stressz csökkentésére, levezetésére kell hangsúlyt fektetni. A heti pár alkalommal végzett aktív sport, meditáció, az idegi feszültség levezetésének legjobb módja.

Az étrend legyen változatos, ásványi anyagokban gazdag. Egyszerre ne fogyassz nagy mennyiséget. Többszöri kevesebb étkezés előnyösebb. A kálium, magnézium fontos szerepet játszik a szív egészségében. A megfelelő bevitelhez fogyassz gabonaféléket, sok friss zöldséget és halat. A halak telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az Omega 3 köztudottan a szívérrendszer támogatója. A Q 1o koenzim napi 1oo mg-ja szintén a szív védelmére alkalmas.

Mikor forduljak orvoshoz?

A heti egy-két alkalomnál gyakoribb szapora szívdobogásérzés vagy az időtartamukban és intenzitásukban egyre súlyosabban jelentkező tünetek (főleg ha a családban vagy korelőzményben szívbetegség volt) szakorvosi kivizsgálást igényel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek