HolotropikumÓvatosan a házi eltevésekkel! Így kerülheted el az egyik legsúlyosabb mérgezést, a...

Óvatosan a házi eltevésekkel! Így kerülheted el az egyik legsúlyosabb mérgezést, a botulizmust!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mivel javában zajlanak az eltevések, lekvárbefőzések, ezért nem árt figyelni egy különösen mérgező veszélyforrásra, ami nem más, mint a botulizmus ételmérgezés.

Óvatosan a házi eltevésekkel! Így kerülheted el az egyik legsúlyosabb mérgezést, a botulizmust!
Fotó: Filantropikum.com

A Clostridium botulinum nevű anaerob baktérium által termelt méreganyagot exotoxinnak nevezik. A mérgezés előfordulása ugyan ritka, de nem árt tudni, hogy ez a toxin az egyik legveszélyesebb természetes méreganyag, hiszen elég belőle 30 pikogramm testsúlykilogrammonként, hogy bekövetkezzen a halál.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az olyan, enyhén savas hatású zöldségek eltevésénél, mint a zöldbab, a gomba, a kukorica, vagy éppen a paradicsom, nagyobb az esélye annak, hogy megtelepszik az üvegekben az említett anaerob baktérium.

Az orvosok ezért azt javasolják, hogy használat előtt a befőttesüvegeket 3 óráig tartsuk forró, lobogó vízbe, így teljesen biztosan elpusztul a mérgező anyagot termelő baktérium. Sőt, az üzletből vásárolt eltett savanyúságokat is bontsuk fel, majd helyezzük 1 óráig forrásban lévő vízzel teli edénybe, hogy biztosra menjünk.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint az otthon, nem megfelelően eltett és tárolt zöldségsavanyúságok esetében szokott előfordulni a betegség, de a házi húsok felszínén is kialakulhat a méreganyag. A baktériumok szaporodását segít az, ha a savanyúságok, konzervek nedves, oxigénben szegény helyen vannak, ezért érdemes szellős, 10-15 Celsius fokos kamrában, pincében tartani az eltett zöldségeket, leveket, amelyeket korábban alapos hőkezelésnek kellett kitenni, ami azt jelenti, hogy akár 120 Celsius fokon kellett befőzni, az üvegeket meg kiégetni.

A betegség tünetei!

  • émelygés, hányinger, emésztési panaszok;
  • ritkább esetben hasmenés, ami viszont napokig is eltarthat;
  • súlyosabb esetben látászavar, mégpedig kettős látás jelentkezhet;
  • a legsúlyosabb esetben a légzőszervi izmok bénulhatnak le;

A méreganyag elsősorban az idegrendszert támadja meg, kezeléséhez speciális gyógyszer szükséges.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek