OtthonŐsszel a kertben

Ősszel a kertben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ősszel valamennyi kertésznek megsokszorozódik a teendője a kertjében. A jó szakemberek már szeptemberben hozzálátnak a betakarításhoz, a kert megtisztításához, a fák koronájának megmetszéséhez, a virághagymák elültetéséhez.

Ősz elején meg lehet ejteni a fák ágainak visszavágását, még zöld állapotukban. Ennek célja az, hogy a túl hosszúra nőtt ágakat a megfelelő méretre nyírjuk, ami serkenteni fogja az újabb termőágak kihajtását, ezáltal pedig a termés fokozását jövőre nézve. Egy másik előnye, hogy az ágak megrövidítésével napfényt kap a fa törzse, ami szintén hozzájárul a termőágak kihajtásához. Köztudott tény, hogy napfény nélkül ezek a hajtások nem fognak előbújni. Ennek elkerülése végett, le szokták vágni azokat az ágakat, amelyek a korona belsejének irányába nőnek, főként azokat, amelyek vegetálnak és nem hoztak termést. Ezek általában vékonyak és hosszúak, mint ahogyan a rajta lévő rügyek is (ezzel szemben, a termést hozó rügyek rövidek és kipattanóan teltek).

Fontos, hogy folyamatosan fertőtlenítsd az ollót, ideális az lenne, ha minden fa megmetszése után megejtenéd ezt. Aztán mikor végeztél a nyírással, gondoskodj a fák fertőtlenítéséről is, réz-szulfát alapú növényvédő szerrel megpermetezve a gyümölcsöst, majd meszeld be a fákon okozott „sebeket”, legalábbis a nagyobbakat.

Október elején még megnyírhatod a borostyánt is, vagy a tuja élősövényt, amennyiben ezek ágai igen nagyra nyúltak a nyár folyamán.

Ősszel kerülnek a földbe a virághagymák is, amelyek tavasszal már ki is virágoznak. Ilyen a nárcisz, jácint, tulipán, hóvirág. Még mielőtt földbe tennéd ezeket, ásd fel a helyet, aprózd jól el a földet, és trágyázd be. Amikor beletetted a földbe a hagymákat, gyengéden ütögesd meg a tetejét, hogy az eső ki ne mossa belőle a hagymákat. Ekkor jó meggyökereztetni azokat a virágokat is, amelyek ősszel nyílnak, mint például a krizantém. Ezt jól látható helyre ültesd, a sétány közelébe vagy a terasz elé. A gördökbe tégy, amennyiben lehet, természetes trágyát vagy tápszert. Gondold meg jól hová ülteted, ugyanis a legtöbb őszi virág örökéletű. Ha télen is szeretnél virágot látni a kertben, ültess díszkáposztát. Ez kiválóan bírja a fagyot, amelytől a levelei szépen megszínesednek.

Szintén ősszel kerülnek ki a földből a gumók is, azoké a növényeké, amelyek egész évben virágoztak. Ilyen például a kanna. Ha elromlik az idő, és hidegre fordul, ennek gumóit azonnal ki kell ásni, még ha a növény virágzik is. Ne tartsd meg azokat a gumókat, amelyek nem egészségesek vagy amelyeket már megkezdett valamilyen rovar, rágcsáló. Takarítsd meg őket a földtől, forgasd bele újságpapírba, és helyezd egy ládába, egyetlen sorban. A ládát tedd nem túl nedves és fagymentes helyre, mint például a pincébe. A begónia és dália gumóival is ugyanígy kell eljárnod, de ha úgy gondolod, lesz még szép idő, akkor hagyhatod őket októberben is virágozni.

Szeptember végén, október elején tökéletes az időzítés a gyep újravetéséhez is. Ha még nem volt fű az udvarodon, akkor készítsd elő a terepet. Ásd fel a földet, tápszerezd azt, aztán ásd fel még egyszer. Távolítsd el a köveket, és gereblyéld el alaposan a földet. Továbbá, valamennyi gyomnövényt is húzz ki, azokra sem lesz szükséged. Ezt követően, lapítsd le a területet. Ha nincs speciális műszered, járd végig a teret arra vigyázva, hogy ne hagyj saroknyomokat. Aztán szórd el a magot. A tasakon megtalálod, mennyit kell kb. elhintened egy adott területen, de ha biztosra szeretnél menni, túllépheted a megadott értéket. Amikor ezzel is megvagy, taposd bele a magokat a földbe, aztán jöhet az öntözés. Vigyázz arra, hogy a vízsugár ne legyen erőteljes, mert az kimossa a magokat. A föld pedig 10 napon át megfelelően nyirkos kell legyen.

Ha már van gyep az udvarodon, de helyenként elgyengült, akkor csak az érintett területen lazítsd fel a földet, tápláld aszt, majd vesd el magot és öntözd.

Szőlőszüret – erre is ősszel kerül sor. Már szeptemberben megkezdődik a szüret, de október az ideális a szőlő betakarítására. Igaz, nehéz ilyen sokáig várni vele, főként a csókák és a seregélyek miatt, akik legalább annyira szeretik a szőlőt, mint te. Próbáld meg őket távol tartani madárijesztőkkel, vagy egy energiadús házörzővel, akit ezúttal a sorok közé hajthatsz madarat kergetni, de meg kell tanítanod őt is arra, hogy nem szőlőt legelni küldted, hanem munkára 🙂 Jó megoldás lehet, ha azokat a töveket, amelyeket a legjobban sajnálsz, hálóval vonod be. Ez a darazsaktól is megvédi a termést. Láss hozzá a szedéshez, amennyiben a legtöbb gerezd érett! Ne kézzel tépd le a gerezdet, ugyanis ezáltal megsértheted a szőlőtövet, az pedig az első fagy alkalmával tönkremehet. Használj inkább ollót. Továbbá figyelj oda arra is, mire szánod a termést. Ha csak mustot készítsz belőle, nem kell aggódnod a szőlőszemek épsége miatt. De ha mazsolának valót is szeretnél, azokat a gerezdeket épségben kell hazaszállítanod, és azonnal kitenned a napra száradni, egyetlen sorban rakva őket, és letakarva egy hálóval, hogy a darazsak ne támadják meg!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek