Az ünnepek nem csak a kiadós étkezéseknek biztosítanak teret, hanem a nassolásnak is. Minden ember természeténél fogva vonzódik az édes dolgokhoz. A sok házi készítésű sütemény és különböző cukorkák mellett a csokoládé a legfontosabb és legelterjedtebb édesség, amit a legtöbb ember fogyaszt a világon. Ha már édesség után nyúlunk a kiadós ünnepi ebéd után, akkor tegyük azt úgy, hogy tudjuk miként hat a szervezetre.

Fotó: Kirti Poddar
Fotó: Kirti Poddar

Csökkentheti a koleszterinszintet: jobban mondva a rossz koleszterin vagy LDL szintjét képes csökkenteni a minőségi csokoládé. A benne található különböző vegyi anyagoknak köszönheti e tulajdonságát.

Csökkenti a memória csökkenését: az idősebb emberek fokozatos elbutulása hatalmas kihívás elé állítja az orvostudományt és a családokat is. A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a rendszeresen fogyasztott forrócsokoládé csökkenti a memóriavesztéssel járó állapot progresszív előrehaladását.

Csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát: a Cambridge-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, miként hat a csokoládéfogyasztás a szívre és az erekre. Arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres fogyasztás csökkenti „kardiometabólikus betegségek” kockázatát.

Véd az stroke ellen: egy majdnem 50000 alanyt vizsgáló kísérlet során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy 22 százalékkal alacsonyabb a stroke előfordulása a csokoládéfogyasztók körében, mint a csokoládét csak ritkán fogyasztók esetében.

Soványabbak a csokoládéfogyasztók: fontos kihangsúlyozni, hogy csak a minőségi csokoládét fogyasztók soványabbak az átlagembereknél. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlsúlyos emberek nagyobbrészt nem csokoládét, hanem mindenféle egyéb édességet fogyasztanak.

Hátrányai: mint mindennek, a csokoládénak is megvannak a maga hátrányai. A legfontosabb, hogy a rendszeres fogyasztás nem túlzott fogyasztást jelent, hanem rendszeres mérsékelt bevitelt. Fontos figyelembe venni, hogy idősebb nők esetében megfigyelték, hogy valamelyest a csokoládé növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

http://www.youtube.com/watch?v=f-3yXokTuEw

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.