LélektárOsho: Szeresd önmagadat - ennek semmi köze sincs az egóhoz

Osho: Szeresd önmagadat – ennek semmi köze sincs az egóhoz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szeretet kapcsolatnak tűnik, de valójában mély magányból indul ki. Az együttlét a szeretet kifejezési módja, de nem a forrása; a szeretet forrása a meditációban rejlik.

Amikor teljesen boldog vagy a magányodban, amikor nincs szükséged senki másra, amikor az, hogy valaki melletted legyen nem szükséglet, akkor tudsz igazán szeretni. Amíg a másik jelenléte az életedben szükséglet a számodra, addig kihasználhatod, manipulálhatod, uralkodhatsz felette, de szeretni nem fogod tudni.

Ha a szeretetedet másokra összpontosítod, sötétségben maradsz. Előbb fordítsd magad felé a világosságot, előbb légy te magad a fény. Hagyd, hogy eloszoljon a belső sötétség és gyengeség. Hagyd, hogy a szeretet hatalmas energiát és lelki erőt szabadítson fel benned.

Önmagad szeretete még nem jelent önző büszkeséget. Valójában éppen az ellenkezőjét feltételezi.

A szeretet felolvasztja az egódat. Minél jobban szereted önmagadat, annál kevésbé találod meg önmagadban az egót, és így ez a szeretet hatalmas ugrást jelent az isteni felé.

„Szeresd önmagadat”, mondja Buddha. Ez megváltoztathatja a világot. Lerombolhatja a visszataszító múltat. Ez lehet egy új korszak kezdete, egy új emberiség kezdete.

Vedd körül magad a szeretet energiájával. Szeresd a testedet, szeresd az elmédet. Szeresd a teljes szervezetedet. Ez azt jelenti, hogy fogadd el magadat olyannak, amilyen vagy.

Ha boldog vagy, azt megoszthatod másokkal, de ha nem vagy boldog, akkor mit akarsz megosztani? Ahhoz, hogy megoszthass valamit másokkal, előbb a birtokodban kell, hogy legyen.

Az ember, aki önmagát gyűlöli, másokat is gyűlölni fog. Annyi düh van benne, hogy inkább ezzel az állandó haraggal él. Ha valaki gyűlöli önmagát, hogy várhatná el, hogy mások szeressék őt?

Nem tiszteled, nem szereted önmagadat. Az egész életedet elpocsékolod arra, hogy másokat elítélj. Ezért találják meg az emberek olyan könnyen a hibákat. Ha saját magukban meglátják ezeket a hibákat, hogy is kerülhetnék el, hogy másokban is ugyanazt lássák? Ezért van a világban annyi bírálat, és olyan kevés szeretet.

A szeretet spirituális élmény, aminek semmi köze sincs a testhez, hanem a legmélyebb benső lényhez társul. De te még nem léptél be a saját templomodba. Még nem tudod, ki vagy, és  már azt kutatod, mennyire tudsz szeretni. Mindenekelőtt légy önmagad, ismerd meg önmagadat, és meglátod, a szeretet lesz majd a jutalmad.

Azok, akik már megtalálták önmaguk szeretetének forrását, már nem szorulnak rá, hogy mások szeressék őket, mégis szeretni fogják őket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek