HolotropikumOrvosok szerint a feldolgozott, rostokban gazdag vörös hús fogyasztása akár daganatos betegségeket...

Orvosok szerint a feldolgozott, rostokban gazdag vörös hús fogyasztása akár daganatos betegségeket is okozhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Évente 450 ezer ember betegszik meg vastagbélrákban, és ebben 230 ezren életüket is vesztik – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében. Az onkológusok ezt a betegséget a modern ember betegségének nevezik, amely a rendszertelen, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt alakul ki leginkább.

Orvosok szerint a feldolgozott, rostokban gazdag vörös hús fogyasztása akár daganatos betegségeket is okozhat!

“A vastagbélrák kialakulásában leginkább a kalóriában gazdag, feldolgozott vörös húsból készült élelmiszerek játszanak szerepet, de több kenyérféle, péksütemény is okozhatja a megbetegedést, és meg kell említeni a tejből készült alapélelmiszereket is, hiszen a feldolgozás során elpusztulnak a tejben található jótékony baktériumok, igaz az ártalmas mikroorganizmusok is megsemmisülnek. És mivel az említett élelmiszerek több fizikai, biológiai, kémiai átalakuláson mennek keresztül, ezért megtörténhet, hogy rákkeltő hatásúvá válnak” – közölte Cristina Guduleasa, az Oncocard kórház radiológusa.

Ami a daganatos betegségek listáját illeti, a vastagbélrák a nők esetében a második leggyakoribb rákos betegség a mellrák után, a férfiaknál pedig a harmadik helyen áll, ugyanis az erősebbik nemet legjobban a tüdő-, és a prosztatarák tizedeli, majd csak ezek után jön a vastagbélrák.

A szakember szerint a dohányzás 2,5-ször növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, főként 35 éves kor után, és a rendszeres alkohol-fogyasztás is megemeli a megbetegedés esélyét.

Az orvosok ezért azt javasolják, hogy 40 év felett fel kell keresni egy gasztroenterológust, aki elvégzi a megfelelő szűrővizsgálatokat, mert minél korábban derül ki, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, annál nagyobb az esélye, hogy sikeresen tudják kezelni, gyógyítani a problémát.

Ez történhet sugárkezelés, kemoterápia, vagy műtéti beavatkozás útján.

Végül következzenek a vastagbélrák tünetei:

  • véres széklet;
  • székrekedés;
  • fájdalomérzet;

Nemrég írtunk arról, hogyan vedd észre a vastagbélrák első jeleit. A szakorvos tanácsát itt olvashatjátok!

Ha valaki ezt tapasztalja magán, menjen minél előbb orvoshoz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek