HolotropikumOrvosok magyarázzák el, hogyan képes a nevetés gyógyítani

Orvosok magyarázzák el, hogyan képes a nevetés gyógyítani

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mosoly, viccelődések, nevetések és az összes örömteli pillanat jó hatással van az általános egészségre. Vannak emberek, akik hangosan és hosszan nevetnek, vannak, akik aprókat kuncognak. Mindegy a nevetés fajtája, a lényeg az, hogy ha tehetjük minél többet nevessünk, mert most már tudományosan is bizonyított, hogy csak jót teszünk általa.

Orvosok magyarázzák el, hogyan képes a nevetés gyógyítani

A nevetés nem más, mint a rekeszizom ismétlődő összehúzódása, ezt az összehúzódást egy viccesnek, humorosnak ítélt élmény, jelenség okozza, tehát külső ingerekre válaszreakcióként húzódik össze.

Szakemberek magyarázzák, hogy a nevetés miként is hathat pozitívan a szervezetre:

Olykor a kacagás véletlenszerűen tör elő belőlünk, azaz önkéntelenül, de képesek vagyunk az előre eltervelt, szándékos nevetésre is. Az önkéntelen nevetés teljesen érzelmektől függő, és akár düh és félelem közben is jelentkezhet. A nevetés rendkívül gyorsan képes megváltoztatni a hangulatot, ezért a szakemberek javaslata szerint próbáljunk nevetéssel enyhíteni a belső beszültségünket.

1. A nevetés enyhíti a fájdalmat

Az Amerikai Rákkutató Központ gyakran veti alá a daganattal küzdő pácienseit nevető terápiának. A terápia sikerességét a következőkkel magyarázzák: „Már hosszú idők óta az egyik legeredményesebb gyógymód a humorban rejlik. A 13. században az orvosok sokszor humorral próbálták oldani a páciensek fájdalmait. Később a 20. században számos tanulmány készült a nevetés hatásosságát illetően, a legkiemelkedőbb megállapítások a Norman testvérekhez köthetők. Bevallásuk szerint fájdalmas betegségükből a nevetés és a vitaminok erejével gyógyultak fel. Rengeteg vicces filmet tekintettek meg, mellyel kapcsolatos tapasztalataikat az 1979-es Anatomy of an Illness című könyvükben osztották meg.”

2. Jó hatással van a vérerekre és a szívre

A nevetés használható a vérnyomásos és érrendszeri panaszok enyhítésére is. Nevetés során az agyalapi mirigy endorfint szabadít fel, ami hozzájárul a nitrogén-oxid termeléséhez. A nitrogén-oxid védi a szívizomzatot és tisztítja a vérereket. Nevetéssel akár az agyvérzést és a színinfarktust is megelőzhetjük.

Orvosok magyarázzák el, hogyan képes a nevetés gyógyítani

3. Javítja a mentális egészséget

A depresszió, szorongás, frusztráció és az összes negatív töltetű érzelem orvosolható nevetéssel. Ha nyomasztó és nehéz helyzetben találod magad nyugodtan próbáld elviccelni, vagy akár saját magadon nevetni.

4. Segít, hogy szociális téren is jól érezd magad

A nevetés erejével sokkal könnyebb kapcsolatokat kiépíteni. Ahhoz, hogy nevetni tudj emberekkel kell körbevenned magad, ami arra serkent, hogy ne hanyagold el kapcsolataidat.

5. Támogatja az immunitást

Már említettük, hogy a vérerekre kifejezetten pozitív hatással van, de nem csak ezen a téren tehet jót. A gyulladásos betegségek esetében is segíthet, mivel ha a vérerekben képes csökkenteni a gyulladást, így a test többi területén is gyorsabb a gyógyulás. Humoros szituációk észlelése során a vér interferon fehérje szintje megnő, ezek a molekulák veszik fel a harcot a betegségekkel, vírusokkal. Kutatások szerint az interferonok segítenek a vírusos megbetegedések leküzdésében is, például hepatitisz B and C.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek