LélektárÖröklődnek a családi traumák? 3 ok, amiért fontos megvizsgálni visszamenőleg a családtörténetet!

Öröklődnek a családi traumák? 3 ok, amiért fontos megvizsgálni visszamenőleg a családtörténetet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Érezted már valaha, hogy olyan mintha rabja lennél a saját viselkedésednek, és közben nem érted, hogy miért viszonyulsz a dolgokhoz úgy, ahogy? Ugyanaz a forgatókönyv ismétlődik az életedben, és nem tudsz megszabadulni bizonyos negatív helyzetektől?

“Nem értem, miért nem találom meg az igazit! Nem értem, hogy miért ismétlődnek ugyanazok a helyzetek az életemben!” – sóhajtunk fel sokszor, és csak állunk kétségbeesve, megoldásra várva.

Az életben az újra és újra visszatérő akadályok, blokkok, érzelmi traumák sokszor egy másik családtag sorsának átvétele miatt “terhelik” az életünket. Születésünkkor őseinktől nem csak külső és belső tulajdonságokat, hanem egy bizonyos érzelmi poggyászt is öröklünk.

Az öröklött traumák, azok a traumatikus események, amelyek évtizedekkel ezelőtt is jelen voltak és befolyásolták a családtagok életét. Őseink is ugyanezekkel a megoldandó problémákkal, nehézségekkel küzdöttek, és ez ezek a traumák ugyanúgy öröklődnek akárcsak a szemünk színe. A folyamat egészen addig tart, míg jön egy olyan családtag, aki leállítja ezt a ciklust.

3 ok, amiért fontos megvizsgálni a család történetét visszamenőleg

1. A gyerekek magukban hordozzák a terheket

A gyerekek sokszor kerülnek olyan környezetben, ahol nem igazán tudják feltalálni magukat, és olyan hatásoknak vannak kitéve, amelyek ellen nem tehetnek semmit. A szülők sokszor eltitkolják a gyerek elől az igazságot csak azért, hogy tehermentesítsék őket. Megvédik a múlt fájdalmaitól, és úgy viselkednek, mintha egy bizonyos tragédia meg sem történt volna. Azonban, ha a szülő beszél a negatív történésekről, akkor ő maga is sokkal jobban fel tudja dolgozni, és a gyerek sem fog szorongani.

Ha egy családtag elnyomott valamit az életében a következő generációk, az unokák, gyerekek és dédunokák anélkül, hogy tudnának róla, átveszik, és cipelik tovább. A kimondatlan dolgoknak, a hét pecsét alatt őrzött titkoknak önpusztító hatásuk van. A bumeráng pedig éppen azokat sújtja, akiket nem kellene.

2. A családon belüli lojalitás az egyik legerősebb kapocs

A családtagok igen erős kapcsolatban állnak egymással. Ha nem fejezik ki tudatosan a szeretetet, sőt inkább megtagadják, akkor a szeretet előbb-utóbb utat tör magának.

Ha egy részed egész életében ítélkezett édesanyádon azért, mert nem tudott soha boldog párkapcsolatot kialakítani, akkor egy másik részed nem tudatosan, de úgy dönt, hogy átveszi az anya sorsát, és megismétli pontosan ugyanazt a relációs mintát, mint amit ő követett a párkapcsolataiban.

3. A kirekesztett családtagok később képviseltetik magukat

Egyes tagokat azért zárnak ki a rendszerből, mert azt mondják, hogy méltatlanok a családhoz, talán azért, mert alkoholisták, bűnözők, agresszívak, vagy egy kicsit kilógnak a sorból. Amikor ez megtörténik, a családi rendszer megbomlik, és helyre kell állítani az egyensúlyt. Bárkit, akit így elutasítanak vagy kizárnak, később egy másik családtag képvisel, nem tudatosan, de átveszi az elutasított tag sorsát, viselkedését és reakcióit.

A legfontosabb, hogy békében legyél önmagaddal, ez az egyetlen út, amelyen keresztül valóban megszabadulhatsz a családi sorstól és azoktól az érzelmi terhektől, amelyeket évek óta magaddal cipeltél, és amelyek gyakran nem is tartoznak rád.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek