A homo erectus már 790 ezer évvel a homo sapiens megjelenése előtt ismerte és használta a tüzet. A tűz kulcsfontosságú momentumnak bizonyult az emberré válás folyamatában, hisz ez volt az egyik alapvető dolog, ami kiemelte az állatvilágból. A tűz így minden nép hiedelemvilágában, mítoszaiban kiemelkedő helyet foglal el, és az ember mindig is vágyott arra, hogy uralma alá hajtsa a tüzet. Ennek a törekvésnek egyik legjellemzőbb megnyilvánulása a tűzön- vagy parázsonjárás. Ennek hallatán a legtöbb ember mosolyogva legyint, holott jóval többről van szó, mint hóbortról.

123

A tűzönjárás tulajdonképpen egy aktív jelenpillanat-meditáció, hiszen a parázsonjárás során arra a néhány másodpercre garantáltan mindenki a jelenpillanatba kerül és a jelen-pillanatot éli meg – mondta a Filantropikumnak Szabó György debreceni parapszichológus, alternatív gyógyító. A beszélgetésből kiderül, hogy miért lehet fontos korunk emberének a tűzönjárás, és miként függ össze félelmeink legyőzésével, önmagunk felvállalásával.

Hogyan lesz valakiből tűzjáró tréner? Mi vitt arra, hogy csoportokkal is foglalkozni kezdj?

Jó húsz évvel ezelőtt mentem át először izzó parázsszőnyegen. Kedves tanítóm, barátom Molnár Gábor vezetett be a tűzönjárás rejtelmeibe. Néhány év múlva, talán 1998 vagy 1999 lehetett, a karate egyesületem edzőtábori programjaként szerveztünk egy tűzönjárást, természetesen kedves barátom vezetésével. Végül neki az utolsó pillanatban közbejött valami, nem tudott eljönni. Rám bízta a dolgot! Biztatott, hogy vezessem le én, hiszen már megfelelő tapasztalattal rendelkezem. Hát így kezdődött! Parapszichológusként csoportokkal is foglalkozom. ”Az önmegismerés és önmegvalósítás művészete” címmel vezetek egy iskolát, itt az oktatás részét képezi sok minden egyéb mellett a parázsonjárás megtapasztalása is.

A tűzönjárás a korábbi emberi közösségek életének szerves részét képezte, aztán a múlt század hetvenes éveiben – többek között a New Age mozgalom hatására – ismét hódító útra indult. Mit kell tudni röviden a tűzönjárásról?

Minden nép kultúrájában, mítoszaiban megtalálhatóak a tűzzel kapcsolatos motívumok. A Bibliában Dániel könyve ad leírást három ifjúról, akik sértetlenül kerültek ki a tüzes kemencéből. Vagy gondoljunk csak a tűzokádó sárkányokra, és Prometheusra. Népmeséink fontos szereplője a parazsat evő táltos ló. Mindig is vágya volt az embernek, hogy uralja, és megszelídítse a tüzet, a Tűz-elemet. Ennek egyik formája a tűzön, pontosabban a parázsonjárás szertartása. Indiában a mai napig élő hagyomány, hogy némely vallási ünnep végén átfutnak, majd táncolnak is az elterített parázsszőnyegen. A magyar hagyományban Szent Iván-éji tűzugrásként van jelen a tűzön-, parázsonjárás emléke.

DSCF7897

Feltételezem, a tűzönjárást elsősorban azok próbálják ki, akik spirituálisan fejlődni szeretnének, a megszokott emberi tapasztalatokon túli élményekre vágynak. De mi van azokkal, akik számára semmit nem mondanak a spirituális tanítások, racionálisak, kételkednek, de ennek ellenére kíváncsiságból próbát tennének? Ők is kipróbálhatják a sétát?

A parázsonjárás során egyfajta ”beavatást” kapunk, tűzkeresztséget. A materiális gondolkozás, az elme sablonjai itt egy ”megmagyarázhatatlan” helyzettel ”csodával” kerülnek szembe, itt az illető szeme láttára, vagy akár saját magával történik a dolog, és nem hindu csodafakírok mennek át a tűzön, hanem az illető ismerősei, családtagjai, gyerekei, egyszerű emberek. Ilyenkor természetes, hogy a gondolkozás változni kénytelen, a materializmus kapcsai lazulnak. Sok esetben először csak eljön és megnézi az illető a dolgot. A látottak munkálnak és hatnak, aztán a következő alkalommal már ő is átmegy, később pedig az élmény hatására lelkesen invitálja, barátait, ismerőseit. Tehát nemre, vallásra, hitre tekintet nélkül bárki kipróbálhatja, erre bárki képes!

Mire használhatja, mire jó, és miért lehet fontos a mai embernek a tűzönjárás?

Nagyjából öt fontos szempont miatt:

  • Nagyon jelentős tényező, hogy a mai ember nem éli meg a jelent, a jelen-pillanatot. Vagy a múltján rágódik, vagy a jövőjéről képzeleg. Az ÉLET pedig a JELEN, azt kell/kellene megélni! A múlton már változtatni nem tudunk, a jövő pedig nem biztos, hogy úgy lesz, ahogy elképzeljük. Egyetlen valóság van: az a borotvaél vékonyságú jelen-pillanat. A jelenben történnek a dolgok, a jelenben tud az immunrendszerünk is leghatékonyabban működni. A tűzönjárás tulajdonképpen egy aktív ”jelenpillanat-meditáció”, hiszen a parázsonjárás során arra a néhány másodpercre garantáltan mindenki a jelenpillanatba kerül és a jelen-pillanatot éli meg!
  • A tűzönjáráshoz természetesen szükséges némi bátorság, a félelmeink elhagyása, legyőzése, önmagunk felvállalása. Így ez a technika erősíti az önbizalmat és az önmegismerés értékes eleme.
  • Mivel mindenki fél, vagy legalábbis tart egy kicsit az előtte elterülő, vörösen izzó 400-600 C° fokos parázsszőnyegtől, ezért a résztvevő aurája, az őt körbevevő bioelektromos mező egy kicsit beszűkül; így kívülre kerülnek az aurában felhalmozódott negatívumok: félelem, bánat, kishitűség, stresszek, neurózisok, stb. Végiggyalogolva a parázson, ezektől a negatívumoktól szabadul meg a résztvevő. A parázson átkelve a legtöbb ember mosolyog, könnyedebbnek boldogabbnak érzi magát. Nem ritka, hogy felszabadulva nevetésben végződik az este.
  • A következő ok talán a ”legmisztikusabb”. Az elemek uralása: A Földön járunk, a Föld anyagait vesszük magunkhoz a táplálkozás során. A testünk 70-80%-a víz. Levegő nélkül 4-5 percnél tovább nem élhetünk. Mindhárom elemmel kapcsolatban kézzelfogható élményeink vannak. A Tűz-elem megtapasztalása és uralása nem ennyire egyértelmű. De a parázsonjárás során mindenki közvetlenül tapasztalhatja meg ezt az elemet is.
  • A legutolsó, egyben a legprózaibb ok a tűzönjárás gyakorlására: ismeretes, hogy a talpunkon bizonyos pontok, területek összefüggésben vannak belső szerveinkkel, izomcsoportjainkkal. A talp reflexzónáit masszírozva jótékonyan befolyásolhatjuk szerveink állapotát. A parázs egy kicsit intenzívebben stimulálja a talp reflexpontjait. Körülbelül olyan, mintha a résztvevő kapott volna ötven talpmasszázst egyszerre. Ez egyúttal egy indikátor, vagyis (vissza) jelző rendszer is: ha nem ”kapta meg” a talpamat a tűz, akkor biztos lehetek abban, hogy egészséges vagyok, cselekedeteim a Világegyetemmel harmóniában történnek, a test-lélek-szellem egységes, harmonikus.

DSCF7910

A tűzönjárás a félelmek, a szorongások leküzdéséről, az önbecsülés, az önértékelés növeléséről szól. Pontosan milyen mechanizmus alapján segít ez a folyamat az önmegvalósításban? Mit jelent az, ha valakinek nem sikerül végigmenni, vagy a helyszínen meggondolja magát?

Kicsit messzebbről kell kezdenem a választ: világunkban a legalapvetőbb program a túlélés. Minden lény minden pillanatban a saját túlélésért küzd. A növényvilág a túlélését a nagyszámú utód létrehozásával biztosítja. Gondoljuk bele, hogy egy terebélyes tölgyfa hány ezer makkot terem egy évben. Az állatok túléléséért az ösztöneik a felelősek. Ha nem működik tökéletesen az állat ösztöne, akkor előbb-utóbb az egyed a ragadozók prédájává válik. Az embert a szocializációs folyamat során felépülő emberi elme segíti a túlélésben. Az elménk működése a gondolatainkban ölt testet. Elménk léte biztosítja a társas kapcsolatokat, a társadalomban élés lehetőségét, a kommunikációt, a szabályok felismerését és betartását, a betegség-egészség kérdését és milliónyi más dolgot. Elménk segít bennünket eligazodni a világban, de egyúttal korlátoz is bennünket. Mára egy kicsit nagyra nőtt és uralkodik felettünk. Így elménk miatt nem a teljes létezésünket éljük meg, hanem amennyit az elménk ”engedélyez” számunkra; csak a gondolataink által leképzett világ mátrixa a miénk. A tűzönjárás során ”besokkoltatjuk” és ”kiiktatjuk” az elmét, így lényünk néhány pillanatra, másodpercre megszabadul az elme szorításától és egyfajta közvetlen létélmény, egységélmény részesei lehetünk. Természetesen nem csak tűzönjárás során lehet az elmét kiiktatni, jó néhány más lehetőség is van, de ez a módszer rendkívül egyszerű, nem kíván különleges előképzettséget és több év gyakorlást. Az elme kiütésének megtapasztalása az önmegismerés és önmegvalósítás alapja. Innentől kezdve a neofita tudatosan keresi és egyre hosszabb ideig tartja fenn az ”elme-nélküliség” vagyis a jelenpillanat állapotát.

Mint említettem, a tűzönjárás során addig lehet gondolkozni, visszakozni, amíg el nem indul az ember. De aztán már nincs elme, nincs gondolat, csak a jelen-pillanat van… Ha valaki még mielőtt elindul, meggondolja magát, az egy nagyon lényeges dolog, az azt jelenti, hogy az illető képes odafigyelni a belső hangra, a megérzésére, amely szüntelenül adja az instrukciókat, csak az elménk ezt az első szándékot mindig felülbírálja.

szabo gyorgy

Melyek a tűzönjárás feltételei? Gyerekek is próbát tehetnek?

Mindenki saját felelősségére megy át a tűzön, így mindenkinek magának kell döntenie. Fontos, hogy a résztvevő saját elhatározásából, alkohol- és egyéb tudatmódosító szer nélkül vállalja a sétát. Más különösebb extra feltétel nincs. Gyerekek esetében a szülőknek kell mérlegelni a dolgot. Nagyjából 10 éves kor felett ajánlható a parázsonjárás, természetesen csak akkor, ha azt a gyerek akarja, valamint a szülő is engedi. Több példa van rá, mikor apuka, vagy anyuka kézen fogva a gyermekkel együtt mennek át a parázson.

Milyen technikai feltételei vannak a tűzönjárásnak, és milyen kockázatokat, veszélyt rejt magában?

Szilárd egyenes terepen 6-8 mázsa szeg-, kátrány-, és egyéb szennyezőanyagoktól mentes fát elégetünk. Ez lehet keményfa, bükk, tölgy, akác, vagy puhafa, nyár, nyír, fenyő. Amíg a fa ég, addig el szoktam mondani a tűzön járással kapcsolatos lényeges tudnivalókat: honnan ered ez a hagyomány, mi az értelme és a célja a gyakorlatnak, illetve ismertetem a parázsonjárás konkrét menetét, azaz hová álljunk, honnan indulunk, merre haladjunk, hová érkezünk. Ha a fa elégett, a keletkezett parazsat 6-8 cm vastagságban elterítem, elgereblyézem és már készen is van a megfelelő parázsszőnyeg. Ekkor, aki eldöntötte, hogy átmegy a parázson, azokkal egy rövid mantra-meditációt végzek; ráhangolódás céljából néhányszor hangosan kimondjuk az AUM világteremtő szent szótagot. Ezután én megyek át először, nem futva, de sietősen. Így képet kap mindenki, hogy kb. hogyan is haladjon. Komoly kockázat, vagy veszély nincs, arra kell vigyázni, hogy ne essünk el! Égés igen ritkán fordul elő. Legfeljebb egy-két ponton kicsit érezzük, hogy ”megkapta” a talpat a parázs, azaz a tűz melege, energetizáló hatása miatt gyorsan kaptunk ötven talpmasszázst. Ettől megijedni nem kell, egy-két nap alatt elmúlik, és az adott reflexzónához tartozó szervünk is megkapta a harmonizáló energiákat.

Ha valaki ki szeretné próbálni a tűzönjárást, ne gyújtson egymaga máglyát az udvar közepén, és azon rohangáljon keresztül-kasul. Mit tegyen az, aki úgy érzi, szüksége van ilyen jellegű tapasztalatra? Kihez lehet fordulni ez ügyben?

Semmiképpen nem ajánlom, hogy valaki egyedül nekiálljon! Legalább egyszer vegyen részt egy tapasztalt tréner által vezetett tűzönjáráson. Ott bizonyosan megkapja azokat az információkat, amivel a tűzönjárás processzusa a virtuskodásnál, fakírkodásnál mélyebb értelmet nyer. Általában egy évben kétszer – ősszel és tavasszal – tart az egyesületünk tűzönjárást Debrecen közelében. Ezeket én szoktam vezetni. Az ”Önismeret egyéni utakon” vagy az ”528 Központ” Facebook oldalon megtalálhatóak a vonatkozó információk. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Ezen túl, ha érkezik ilyen jellegű megkeresés, akkor örömmel teszek eleget a meghívásoknak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.