KuriózumÖetzi szeme barna volt!

Öetzi szeme barna volt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ötzi, az egyetlen közel ép formában fennmaradt ősember ma már hatalmas népszerűségnek örvend. Sikerült megközelítőleg rekonstruálni ruházatát, arcát, testtartását, fegyverzetét, testszőrét, és újabban a génkutatások során még a szeme színét is kiderítették.

Hihetetlen, hogy a tudósok mi mindenre nem tékozolják az idejüket, mivel igazi hírértéket Ötzi barna szemének nem tudunk tulajdonítani, másrészt viszont a génkutatás egyre finomabb és fejlettebb állását tükrözi ez az eredmény is.

Sőt! A tudomány mai állása ott tart, hogy meg tudták állapítani: az ősember szívbetegségben szenvedett, talán Lyme kóros volt, és a vércsoportja zérós.

A géntérképét összehasonlítva a Korzika és Szardínia szigeteki, valamint alpesi génállományhoz tartozott (itt is találták meg), és az ősei talán a Közép-keletről vándoroltak ide valamikor, a történelem előtti időkben. Vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, és intoleránsak voltak a laktózzal szemben.

Ötzi-t 1991-ben kapták meg egy olvadozó gleccser falába fagyva, Olaszország és Ausztria között. Nagyjából 5300 évvel ezelőtt élt, de a fagynak köszönhetően teste nagy mértékben konzerválódott, és kísérletekre alkalmas állapotban maradt fent.

Az ősember és modern ember kapcsolat margójára legyen írva, hogy 5300 évvel ezelőtt a modern ember már semmiben sem különbözött a mai embertől. Ha megfognánk egy Nagy Sándor korabeli katonát, és feltennénk egy buszra öltönybe öltöztetve, senki se tudná megkülönböztetni bármelyik mai embertől, leszámítva azt, hogy akkoriban az ezen térségben élő férfiak jelentősen magasabbra (15-20 cm-el is akár) nőttek. Legfennebb egy sportolót látnánk benne, de semmiképpen sem ősembert, így egyre kérdésesebb, és várt a kinyilatkoztatás, hogy a Homo Sapiens csupán rokon volt Ötzi-vel, de semmiképpen sem a hiányzó láncszem az emberi fejlődés evolúcionáris vonalán.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek