HolotropikumA nyelv színe rengeteg mindent elárul az egészségi állapotodról

A nyelv színe rengeteg mindent elárul az egészségi állapotodról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

“Bármilyen elszíneződés a nyelven, vagy fájdalom, komoly problémára utalhat, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ha két hét múlva sem történik javulás, akkor orvoshoz kell fordulni” – javasolja Dr. Daniel Allan, a Cleveland-i klinikán dolgozó családorvos.

A nyelved színe elárulja, hogy milyen baj lehet az egészségeddel!

Gondoltál már arra, hogy vajon vizsgálatok során az orvos miért kéri azt, hogy tátsd ki a szád és mondd azt, hogy ÁÁÁ? Ez azért van, mert így ellenőrzik a mandulád és a nyelved állapotát. A szakember pár pillanat alatt képes kiszúrni, ha baj van, amit te viszont ritkán veszel észre, mivel az emberek többsége nem igazán figyel a nyelvére, főként annak színelváltozására.

Most arról lesz szó, hogy milyen betegségeket jelezhetnek előre a nyelv elszíneződései.

A nyelven nincs bőr, hanem egy nedves szövet húzódik végig, amelynek alján gazdag érhálózat található, ezért is az egészséges nyelvszín a vöröses-rózsaszín.

A nyelv három részre osztható fel: a hegy, a középső test és a gyök.

Most következzenek a különböző színek és azok jelentései:

  • fekete
  • kék
  • élénk vörös
  • lila
  • fehér
  • sárga

Fehér

A fehéres nyelv a legelterjedtebb, ami a színbeli változást illeti, hiszen ez arra utal, hogy az illető szájüregi higiéniája nem megfelelő. Emellett fekélyes torokgyulladás is okozhatja a fehéres elszíneződést, ami fájdalommal is jár, így érdemes felkeresni egy orvost. Meg kell említeni még a leukoplakiát, amely a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő fehéres folt, amit dörzsölés során sem lehet eltávolítani, és ott van még a szájüregi afta is, amely inkább a legyengült immunrendszerű embereknél szokott előfordulni.

Fekete

Ez ritka, és leginkább nem is fekete, csak annak tűnik. Ilyenkor a nyelv ízlelőbimbóin apró kiütések keletkeznek, amelyeket okozhatják antibiotikumok, különböző gyógyszerek, a stressz, a szájhigiénia hiánya, dohányzás.

Kék

Ez már súlyosabb eset, mivel a kék nyelv arra utal, hogy valamelyik testrész nem jut elegendő vérhez, és így a  sejtek nem tudnak oxigént felvenni, ezért folyamatosan bekékülnek. Leginkább a szívbetegeknek szokott bekékülni a nyelvük.

Élénk vörös

Ez a színárnyalat valamilyen belső gyulladásra, tápanyaghiányra utalhat, amilyen a folsav és B-12 vitamin hiánya. Súlyosabb esetben a skarlát betegség lehet a kiváltó ok, ezért ha ezt tapasztalod magadon azonnal fordulj orvoshoz.

Lila

Leggyakrabban két oka van a lilás nyelv kialakulásának:

  • tápanyaghiány, főként B2-vitamin (riboflavin) hiánya;
  • valamilyen súlyosabb betegség, ezért orvoshoz kell fordulni vele;

Sárga

Ez is ritka, de leginkább sárgaság esetén szokott előfordulni, mivel ilyenkor megemelkedik a bilirubin szintje a vérben.

Fontos!

Fogmosáskor ne feledd el a nyelvedet is végig sikálni, és ha bármilyen elváltozást tapasztalsz, amely ha egy-két héten belül nem múlik el, föltétlen keress föl egy orvost.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek