November 14 – Rendkívüli csillagászati jelenség: 70 éve nem volt ekkora Telihold!

November 14-én 68 éve nem látott óriási Telihold fog tündökölni az égbolton, már csak szép tiszta időre lenne szükség, hogy élvezhessük a pazar jelenséget.

telihold

Ilyen hatalmas Telihold legutóbb 1948 januárjában volt, és most 2016. november 14-én fog kialakulni újra.

A sciencealert.com oldal szerint a november 14-én megjelenő Telihold 14 százalékkal fog nagyobbnak tűnni, mint máskor. Legközelebb egy óriás Teliholdra már csak 2034-ben kerül sor, így érdemes a mostani égi jelenséget szemügyre venni.

Mitől válik ekkorává a Hold?

Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a Hold nem szabályos kör, hanem elipszis alakban kering a Föld körül, így van, amikor közelebb kerül hozzánk, és van amikor távolabb. Mikor közelebb van, akkor 48 280 kilométerrel van közelebb bolygónkhoz, aminek hatására 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lesz.

November 14-én a Hold “mindössze” 356.512 kilométerre lesz a Földtől.

Fotó: Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

A Nasa szerint a hamarosan bekövetkező Szuper Telihold a 21. század legnagyobb holdja lesz, mert legközelebb csak 2034-ben kerül ilyen közel hozzánk.

Ahhoz, hogy érzékelni tudjuk a különbséget a mostani Szuperhold és egy átlagos Telihold között, ki kell választanunk a megfelelő helyszínt. Ha az égitest a fejünk fölött van, és nincsenek épületek, fák a közelben, nehezen tudjuk majd bemérni, hogy mennyivel lesz nagyobb ez a Hold az átlagoshoz képest.

A legnagyobbnak akkor fog tűnni a Hold, ha a horizontnál pillantjuk meg. Egyszerűen ámulatba ejtően nagynak, kereknek fogja mutatni magát. Az is fontos, hogy a város fényei ne zavarják a látványt.

A japánok szerint Teliholdkor érdemes szerelmet vallani, mert így a románc akár örökké tarthat két ember között.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top