HolotropikumNői alopecia: nem csak a férfiak kopaszodnak!

Női alopecia: nem csak a férfiak kopaszodnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hajhullás az egyik legkellemetlenebb betegségek közé tartozik, és a jelenség eléggé gyakori mind a nők, mind pedig a férfiak körében. Számos probléma okozhatja, pontos diagnosztizálására és kezelésére szakorvosi segítség szükséges.

noi_alopecia

Ha naponta több mint 150 hajszálat veszítünk el, akkor kóros hajhullásról, vagyis alopeciáról beszélhetünk. A kóros hajhullás lehet körülírt vagy szétszórt, amikor a teljes fej területén jelentkezik a probléma.

Mit jelent a női alopecia?

Az alopecia egy olyan állapot, amikor a betegség befolyásolja a hajhagymák állapotát a fejbőrön. Lehet krónikus, lokalizált vagy a teljes fejet érintő hajvesztés. A nők esetén a jelenség kevésbé nyilvánvaló, mint a férfiaknál. A hajhullást, illetve a hajszálak elvékonyodását okozhatja a megemelkedett tesztoszteron szint, de genetikai rendellenesség is. A hirtelen és látványos hajhullás fennállhat terhesség, gyógyszerszedés, rossz táplálkozás és hormonális zavarok esetén is.

Hogyan diagnosztizálják?

Amennyibe problémák merülnek fel, fontos, hogy tájékoztassuk a szakembert, hogy mikor kezdődött el, és milyen mennyiségű a hajhullás. Vagyis, ha úgy gondoljuk, hogy napi több mint száz szál hajunk kihull, akkor meg kell számolni, így tudjuk pontosabban megállapítani, hogy betegségről van-e szó. Lehetséges, hogy csak egy újonnan használt kozmetikai szer okozza az irritációt és hajhullást. Fontos konzultálni egy szakorvossal.

Hogyan kezelhető?

A bőrgyógyász ajánlani fog különböző szereket, melyek segítségével megfelelően kezelhetjük a problémát. Ha a betegség nem genetikai, vagyis stressz, vérszegénység, vas-, vagy cink hiány okozza, akkor a folyamat gyorsan megállítható és regenerálható a fejbőr. Ha a betegség genetikai (öregedés vagy valamilyen endokrin betegség okozza), akkor a folyamat valószínű nem állítható meg. Ilyenkor szokták alkalmazni a hajbeültetés módszerét.

Megakadályozható-e a hajhullás?

Ha genetikai eredetű, akkor nem lehet megakadályozni. Ha más külső tényezők okozzák a hajhullást, mint például kozmetikai szerek, akkor meg kell szüntetni a kiváltó okot. Próbáljunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrenden élni. A magas cink és vas tartalmú élelmiszereket részesítsük előnyben, és sok B-vitaminban gazdag tápanyagot fogyasszunk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek