Gondolkoztál már azon, hogy mi történne a szervezeteddel, ha naponta elfogyasztanál három datolyát? Valószínűleg nem szokott gondolkozni ilyesmiken az ember, de most választ adunk a kérdésre. A datolya ugyanis egy hihetetlen sokoldalú gyümölcs, tele hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A datolya rezet, káliumot, rostokat, mangán, magnéziumot és B6-vitamint is tartalmaz. Ezek a legfontosabb összetevők, amelyekkel megajándékozhatjuk a szervezetünket, ha ezt a finom gyümölcsöt fogyasztjuk.

Nagyszerűen hat az emésztésre, a bélműködésre, így ha székrekedéssel küzdünk, fogjuk neki a datolyaevésnek, biztosan nem bánjuk meg. Ezt leginkább a gazdag rosttartalmának köszönhetjük, és emellett hozzájárul ahhoz is, hogy kisebb legyen a vastagbélrák kialakulásának kockázata.

A magnézium miatt megelőzhetjük a belső gyulladásokat, hatékonyan segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is, így megakadályozva a szívet érintő betegségeket, a stroke-ot, és csökkenti a magas vérnyomást. Ugyanakkor véd az Alzheimer-kórral és az ízületi gyulladásokkal szemben is.

Az egészséges és problémamentes terhesség érdekében is megéri datolyát enni. Ezt egy tanulmányban is összefoglalták: 69 nő arról számolt be, hogy sokkal könnyebben adtak életet kisbabájuknak, mivel megfogadták a szakértők tanácsát és a szülést megelőző négy hétben rendszeresen fogyasztottak datolyát. A gyümölcs ugyanakkor abban is segít, hogy a terhesség első hónapjaiban felszedett kilóktól a kismama könnyebben megszabadulhasson.

Kísérletekkel igazolták azt is, hogy azok az emberek, aki szerették és fogyasztották is napi szinten a datolyát, szellemi frissességüket is tovább megőrizték, mint akik nem követték a példájukat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.