KuriózumNézd egy darabig a kék és sárga kockát, egy idő után olyan...

Nézd egy darabig a kék és sárga kockát, egy idő után olyan színt fogsz látni, amit eddig még soha

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Így fejleszd a szemeidet, hogy olyan színeket is képes legyél meglátni, amelyeket más nem!

Nézd egy darabig a kék és sárga kockát, egy idő után olyan színt fogsz látni, amit eddig még soha

Az, hogy valaminek milyen színe van, az a bizonyos tárgytól függ, amely elnyeli a fény különböző sugarait, de egyet visszaver, és ennek hullámhosszát az emberi szem színként értelmezi.

Tehát például egy narancs igazából nem narancssárga színű, csak a visszaverődő fény miatt a szemünk azt a bizonyos hullámhosszúságú fénytartományt érzékeli, ami éppen a színskálán a narancssárga. Ezért van az, hogy az állatok, például a macskák teljesen más színűnek látnak egy virágot, mint mi.

Léteznek úgynevezett “lehetetlen színek”, amelyről először 1980-ban végzett kutatást és kísérletet Hewitt Crane és Thomas Piantanida. Az önkéntesek rá kellett nézzenek egy vörös, illetve egy zöld színű sávra. Ahhoz, hogy az alanyok szemei pontosan a színekre fókuszáljanak, egy speciális szerkezettel rögzítették az illetők fejét, majd egy kamera segítségével megfigyelték a szemmozgásukat. Mikor a kísérletben résztvevők elegendő ideig nézték a két színt, utána azt tapasztalták, hogy a vörös és zöld színű sávok határai elmosódnak, egybe csúsznak, és kialakul egy teljesen új szín, amit az emberi szem amúgy nem érzékelne. Akkor a kísérlet eredményeit nem igazán vették számba tudományos körökben sem.

2010-ben Vincent Billock és Brian Tsou vizuális kutatók viszont megértették az 1980-ban történt fontos felfedezést a “lehetetlen színekről”. A kísérleteik során megállapították, hogy két meghatározó dolog csapja be az agyat, ami egy teljesen új szín meglátását eredményezi: az egyik a szemek mozgása, valamint a fényerősség.

Ha te is szeretnél látni egy “lehetetlen színt”, akkor nézz rá a fenti kék és sárga kockákra, és próbáld úgy mozgatni a szemeidet, hogy a két plusz jel egymásra tevődjön. Sok sikert!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek