Azt már mindannyian tudjuk, hogy a cukros üdítőitalok telis-tele vannak kalóriával, egész pontosan 7 teáskanálnyi cukrot tartalmaz egy átlagos méretű kóla. De feltevődik a kérdés, hogy valóban csak a cukor hizlal, vagy a súlygyarapodásnak köze van az üdítőitalokban található szénsavnak is?

Nemcsak az üdítőitalok cukortartalma, hanem a buborékok is hizlalnak a legújabb kutatások eredménye szerint!

Múlt évben egy egyetemi kutatás során egy csapat rágcsálóval tesztelték a hipotézis valósságát és azt vették észre, hogy azok a rágcsálók, akiknek buborékos üdítőt adtak sokkal gyorsabban híztak, mint a szénsavmentes üdítőt, vagy csapvizet fogyasztó társaik.

Ezen fellelkesedve a BBC kísérletekkel foglalkozó csapata hasonló kutatást végzet, csak itt az alanyok húsvér emberek voltak, akik önként vállalták, hogy részt vesznek a kísérletben. Bölcs módon a kutatást vezető professzorok nem árulták el a résztvevőknek, hogy valójában az egész a szénsav körül forog, az önkéntesek csupán arról tudtak, hogy az üdítők cukortartalmával kapcsolatosak a vizsgálatok. Ez azért volt fontos, hogy az eredményeket ne befolyásolja semmilyen zavaró tényező.

A résztvevők úgy érkeztek a laboratóriumba, hogy 10 órája nem ettek semmit, majd mindegyiküknek előre meghatározott kalóriatartalmú sajtos szendvicset adtak, hogy egyenlő ghrelin (emésztőhormon) szinttel indítsák a kísérletet. Egy órára rá, miután a szendvicset elfogyasztották, a résztvevők között random módon kiosztottak buborékos üdítőt, buborékmentes üdítőt és vizet, majd miután mindenki megitta a sajátját ghrelin szint mérés következett. Ezt az egészet még 3-szor játszották újra, annyi különbséggel, hogy egy személy mindig más típusú italt kapott a szendvics után.

Mindennek a ghrelin a kulcsa!

A kísérlet eredményeként azt találták, hogy azoknál, akik szénsavas italt fogyasztottak a ghrelin szint 50%-al magasabb volt. Ez azt eredményezte, hogy ezek a résztvevők egy óra elteltével a buborékos üdítő elfogyasztása után sokkal nagyobb éhségérzettel rendelkeztek, mint a vizet és a buborékmentes üdítőket fogyasztó társaik.

Ezt mivel lehet magyarázni?

Két lehetséges variánssal próbálják a jelenséget magyarázni. Az egyik szerint, miután megisszuk a szénsavas üdítőt a gyomorban a szénsav szétterjed. A gyomorban lévő kémiai receptorok a szénsav hatására pedig ghrelin termelődést idéznek elő, ami éhségérzetet okoz. A másik magyarázat mechanikai úton közelíti meg a dolgot, mely szerint a gyomorba kerülő szénsav felpuffasztja kissé a gyomrot, ami ugyancsak ghrelin termelődést idéz elő.

A kutatást tanulsága tehát az, hogy a legjobb választás még mindig a természetes és szénsavmentes víz fogyasztása, és ha lehet kerüljük az édes és ráadásul szénsavval dúsított üdítők fogyasztását, mert könnyebben okoznak éhségérzetet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.