HolotropikumNem repül az idő, amikor jól érezzük magunkat

Nem repül az idő, amikor jól érezzük magunkat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyian éreztük úgy, hogy amikor jó társaságban voltunk, és kitűnően éreztük magunkat, az idő mintha hamarabb telt volna. Ezzel szemben az unalmas pillanatok, a munkaidő utolsó órái alig vánszorognak, így úgy érezzük, lassabban telik az idő.

hullamvasut

Pszichológusok most kiderítették, hogy ennek az az oka, hogy amikor visszaemlékszünk a kellemes eseményekre, akkor hajlamosak vagyunk túlbecsülni azok időtartamát, mivel több részletre tudunk felidézni.

Belga szakemberek szerint, amikor aktívan részt veszünk valamilyen tevékenységben, akkor a memóriánk működése felerősödik. Ezért vagyunk képesek több mindenre emlékezni, és ezért értékelünk hosszabbnak egyes eseményeket. A kutatók 116 önkéntes bevonásával végeztek el egy kísérletet Leuvenben.

Az alanyokat előbb egy vidámparkba vitték, ahol különböző szórakoztató tevékenységekben vettek részt, majd rögtön ezután arra kérték őket, hogy becsüljék meg, mennyi időt töltöttek szórakozással. Az eredményekből kiderült, hogy a legtöbb önkéntes aktívan részt vett a különböző tevékenységekben, és sokkal többre értékelték az egyes élmények időtartamát, mint a kutatók által lemért valós idő.

A szakemberek jelenleg arra keresik a választ, hogy az időérzékelés milyen hatással van az érzéseinkre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek