HolotropikumNem ismert igazságok az álmokról: "Meghalhatsz álmodban, majd ha felébreszd elmondhatod másoknak...

Nem ismert igazságok az álmokról: „Meghalhatsz álmodban, majd ha felébreszd elmondhatod másoknak milyen élmény”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Éjszaka nem csak a gyomor dolgozik, hanem az agyad is emészti a gondolatokat, megrágja, elraktározza a nap közben felgyűlt információkat, de vannak olyan adatok, amelyektől egyszerűen megszabadul. Ami mégis megmarad, legyen szó információkról, érzésekről, az beépül a személyiségedben, alakítva azt.

Nem ismert igazságok az álmokról: "Meghalhatsz álmodban, majd ha felébreszd elmondhatod másoknak milyen élmény"
Fotó: publicdomainpictures.net

Rubinn Naiman, alvásszakértő, klinikai szakpszichológus, aki az Arizoniai Egyetem munkatársa, a Huffington Postnak összefoglalta, hogy mi történik az agyadban, mikor átaluszod az éjszakát.

1. Egész éjszaka álmodsz

Naiman úgy véli, hogy az álmok nem csak a REM-fázisban keletkeznek, hanem az egész alvási periódus alatt is jelen vannak. A szakember szerint attól, hogy az emberek nem emlékszenek az álmukra, még nem jelenti azt, hogy nem álmodtak volna az éjszaka során.

2. Rovarokról és halakról nem fogsz álmodni a REM-fázisban

Érdekes módon a REM-fázisban nem fogsz találkozni rovarokkal és halakkal sem, viszont emlősök, hüllők, és egyes madarak könnyedén megjelenhetnek.

3. Nem fogsz emlékezni az álmodra, ha az ébresztő óra kiugraszt az ágyból

Ez azért van, mert az óra által keltett zörej, hang traumaként hat rád, és az agyad nem képes megfelelően rögzíteni az emlékezetedben az álomképet, így minden “kiesik”.

4. A tested úgy reagál az álomképekre, mintha ébren lenne

Ha megfigyelsz egy alvó embert, aki éppen olyasmit álmodik, amelyben mozog, netán szalad, akkor a teste is elkezdi ugyanazokat a mozgásokat végezni az ágyban. Ez annak köszönhető, hogy az álomképek hatására az agy és a test kapcsolata felerősödik, és ilyenkor a vérnyomás is megemelkedhet.

6. Az álmok valós időben zajlanak

Ha azt álmodod, hogy pár percig sétálsz az erdőben, majd bemész egy házba, ahol 5 percig beszélgetsz valakivel, akkor az az 5 perc az valóban 5 perc. Sőt, egyes mérések szerint egyes álmok 30-60 percig is tarthatnak, ezek főként az éjszaka elején következnek be, a REM-fázisban rendszerint pár perces álmok alakulhatnak ki.

6. A rémálmoknak számtalan oka lehet

Nem csak akkor alakul ki rémálom, ha bizonyos dologtól rettegsz, hanem ezt kiválthatja, szorongás, kudarcélmény, zavartság, bűntudat, szomorúság. A férfiak leggyakrabban az erőszak, agresszió miatt álmodnak rosszakat, a nők pedig a párkapcsolati konfliktusokból kifolyólag küzdenek rémálmainkkal.

7. Fura álmok

Előfordulhat, hogy egyik pillanatban azt álmodod, hogy póker partin vagy, majd két másodperc múlva veszed fel a koronádat, mert eleget kell tenned uralkodói kötelezettségeidnek? Nem kell megijedned, mert ebben nincs semmi különös, Naiman szerint ezek az álmok megszokottak és gyakoriak.

8. Ha álmodban meghalsz, a való életben életre kelsz

Sok ember elhiszi, hogy ha álmában meghal, akkor hamarosan a valóságban is véget ér az élete. Naiman azt mondja: “Ha meghalsz álmodban, akkor éld át a pillanatot, tapasztald meg, hogy milyen a halál, majd ha felébredsz, elmondhatod másoknak is, hogy milyen meghalva lenni.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek