LélektárNem futhatsz el az érzéseid elől, hisz úgy is bevonzod azt, amitől...

Nem futhatsz el az érzéseid elől, hisz úgy is bevonzod azt, amitől félsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan te is hallottad már, hogy bevonzod azt amitől félsz! A pszichológusok szerint néha a fájdalom a legjobb gyógyszer, és most lehet, hogy meglepődsz ezen a kijelentésen, vagy nem értesz vele egyet, de kérlek, próbáld egy kicsit mélyebben átgondolni a dolgokat.

Az igazság az, hogy minden megtapasztalt érzés – akár pozitív, akár negatív – tanít valamire. Például a szenvedés a legjobb gyógyszer az ember életkészségének fejlesztésére: a veszteségekből, vereségekből és csalódásokból tanulva felállunk, és új lehetőségek felé nyitunk. Vannak azonban olyanok, akik úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a fájdalmat, és inkább elnyomják a szív legmélyebb zugába.

A fájdalom pedig időről-időre újra megmutatja magát, eláraszt a harag, a csalódás, a düh, és mi csak szenvedünk, nem tudunk, mit kezdeni vele.

Nem lehet elrejtőzni a negatív érzések elől, hiszen magunkhoz vonzzuk mindazt, amitől félünk.

Hogyan válik a negatív érzelem megszállott gondolattá?

Íme, egy példa. Már egy ideje párkapcsolatban élsz, szereted a párod, de valami bent azt súgja, hogy lehet, hogy mégsem működik valami tökéletesen. Úgy érzed, hogy a párod már nem szeret annyira. Nem fogadod el, és tagadod a valóságot, inkább az általad alkotott képet táplálod. A partnered pedig nem akar hosszas beszélgetésekbe bocsátkozni egy kitalált helyzetről. A körülötted lévő emberek is kezdik észrevenni, hogy valami nincs rendben, és a negatív érzelem, amit magadba fojtasz kezd már-már szétfeszíteni.

Az igazság mindig felszínre kerül

Még ha el is rejted mélyen, a pusztító gondolatok mindig felszínre törnek. Az elme egy olyan különleges mechanizmussal rendelkezik, hogy a negatív gondolatokat rögeszmévé alakítja. Ha azt mondogatod, hogy “nem leszek szomorú”, akkor a valóságban pont egy fordított helyzetet táplálsz, mint, amit el szeretnél érni. A szomorúságra gondolsz, és azt vonzod. Inkább mondogasd magadnak azt, hogy “boldog és elégedett vagyok”.

A félelem menekülésre késztet, viszont hozzájárul a túléléshez, ez egy alapösztön. Néha azonban nem a futás a legjobb megoldás, hanem inkább az egyhelyben maradás, de közben igyekezz közelebb kerülni az érzelmeidhez, és megérteni őket. A veszély figyelmen kívül hagyása még nem segít. Ugyanez vonatkozik a szomorúságra is, el kell fogadni, hogy ha néha “kell” sírni, sírj. A negatív érzelmek lehetővé teszik a túlélést, és arra kényszerítenek, hogy kipróbáld az ismeretlen utat, mert csak így lehetséges a fejlődés.

Ne akard elrejteni a negatív érzelmeket, hiszen csak fejlődésre, növekedésre sarkallnak! Fogadd el őket, haladj lépésről-lépésre, míg végül legyőzöd őket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek