A keletről származó kurkumával a kereskedőknek köszönhetően már az ókori görögök lakói is találkozhattak vele, ők nevezték el sárga gyömbérnek. A gyömbérfélék családjába tartozó növénynek száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein.

kurkuma

Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt. Az indiai ajurvéda orvoslás szerint a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait számos írásos emlék is őrzi. Ezt számos tudományos vizsgálat és publikáció is igazolta, ugyanis hatóanyaga, a kurkumin őrködik az egészséges sejtek biokémiai folyamatain. E mellett viszont számos jótékony hatása van az egészségre, lássuk ezek közül a legfontosabbakat:

Csillapítja a gyomorégést, és nyugtatja a gyomrot: egy 1989-ben elvégzett kutatás szerint a kurkuma összetevői hatékonyabban kezelték a gyomorégéssel járó panaszokat, mint a placebo-hatás. A kutatók szerint a növény gyulladáscsökkentő hatása lehet a magyarázat.

A kurkumin csökkenti a szívroham kockázatát: 2012-ben egy vizsgálat arra kereste a választ, hogy a kurkumin milyen hatással van a bypass-műtéten átesett páciensek egészségére. A kutatásban 121 páciens vett részt, akik közül 60-an a műtét előtt 3 nappal és a műtét után 5 nappal kurkumina tablettát kaptak, míg a másik csoport placebót. A második csoport tagjai közül 30 százalék volt azok aránya, akik a műtét után szívrohamot kaptak, míg a kurkuminát szedő esetében ez az arány 13 százalék volt. A kutatók szerint a kurkumina gyulladáscsökkentő és antioxidáns tartalma 65 százalékban csökkenti a szívroham esélyét bypass-műtéten átesett emberek esetében.

Rák elleni küzdelem: a kurkuma rákellenes hatásait egyelőre állatokon tesztelték, és az eredmények ígéretesnek mondhatók. Az eddigi eredmények alapján a kurkumin negatív hatással van a beteg sejtek fejlődésére és terjedésére.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát: 2012-ben fedezték fel, hogy a cukorbetegségre hajlamos emberek esetén a kurkuma rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a betegség kialakulását.

Jó hatással lehet az agyra: a kurkuma másik alkotóeleme az úgynevezett ar-turmeron. Állatkísérletek során a vegyület hatására úgy tűnt, hogy az agy idegsejt-növekedéssel kapcsolatos területei sokkal aktívabbak, a kutatók szerint ez az agysejtek növekedéséhez és fejlődéséhez vezethet. Azt még nem tudni, hogy emberek esetében is működik-e a mechanizmus, ám halak és kisebb állatok esetén igen.

Csökkenti az ízületi fájdalmakat: gyulladásgátló hatásainak köszönhetően bátran használhatják az ízületi gyulladásban szenvedők. Egy tanulmány szerint a kurkumakivonat ugyanolyan hatékonynak bizonyult az osteoarthritis esetén, mint az ibuprofen.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.