HolotropikumNem a stressz öl, hanem a módszer, ahogy kezeljük

Nem a stressz öl, hanem a módszer, ahogy kezeljük

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb kutatások konklúziója szerint a stressz mégsem önmagában öl, hanem azon helytelen reakciók útján, ahogyan azt kezeljük.

Fotó: photl.com

A Penn Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a mód, ahogyan az emberek a stresszes helyzeteket, időszakokat kezelik, 10 évvel is megrövidítheti életüket. Az eredmények szerint a stressznek leginkább kitett személyek a gyerekek, a művelt és tanult egyének.

“A kísérleteket 1985-ben és 2005-ben is elvégeztük, ugyanis szükségünk volt egy hasonlóan hosszabb periódusra a releváns eredmények érdekében. Az elmúlt események stresszfaktorát figyelembe véve komoly egészségügyi összefüggéseket találtunk”, mondta David Almeida, a Penn Egyetem professzora.

Azon emberek, akik konstans módon vannak kitéve a stressznek, 10 évnél is többet veszíthetnek életük hosszából. Ezen egyének esetében jelentősen gyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések és elváltozások.

“Példának okáért, ha tudod, hogy holnap rengeteg munka fog várni a munkahelyen, máris feszültebb és ingerlékenyebb vagy ma, szemben azokkal, akik kiegyensúlyozottan sokat dolgoznak nap mint nap”, magyarázta Almeida.

A professzor szerint az átlagemberek két csoportba sorolhatók: Velcro és Teflon. A Velcro típusú emberek amikor valamilyen formában stressz-faktorral találkoznak, az az egész napjukat befolyásolni tudja, mivel náluk ez “hiányzik”, vagyis nem lelhető fel az alap közérzetükben. Ezzel szemben a Teflon típusú emberek egyszerűen hagyják maguk mellett lecsengeni a fölösleges stresszet, nem érzik magukat érintettnek. Hosszabb távon nyilván a Velcro típusok azok, akik komolyabb egészségügyi problémákkal számolhatnak.

Almeida azt is hozzátette, hogy a gyermekek azok, akik a leginkább ki lehetnek téve a stresszes szituációknak, maguk mögött hagyva az idősebb személyeket, az alacsony iskolázottsággal rendelkezőket és gyengébb értelmi képességgel rendelkező embereket. Valóban boldogak lennének a lelki szegények?

A kutatók azt is hozzáfűzték, hogy a Velcro típusú emberek esetében gyakoribb az agyvérzés és a hátfájás is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek