HolotropikumNeked is vannak ilyen apró piros kiütések a karodon? Eláruljuk mitől van...

Neked is vannak ilyen apró piros kiütések a karodon? Eláruljuk mitől van és hogy kezeld őket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Így enyhítsd a Keratosis pilaris (KP) nevű bőrbetegség tüneteit!

Magyarul ezt a bőrproblémát grízes bőrnek nevezik, amely apró kis vörös, vagy fehér pontjai leginkább a felkar külső részén, a combokon, törzsön, valamint a fenéken fordulnak elő. Főként a tinédzserek érintettek, felnőtt korban ez a bőrrendellenesség valamelyest enyhülhet, de egyes statisztikák szerint így is a lakosság közel fele érintett lehet, többségében nők.

Ezek a keményebb tapintású, apró bőrkinövések viszkethetnek is. A probléma hátterében a keratin anyag áll, ami voltaképpen egy remek elem, amely a bőr védekezését segíti elő különböző fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

A gond akkor kezdődik, ha a keratin eltömíti a szőrtüszőket, és így kis dudorokat hoz létre a bőr felszínén. Inkább a száraz bőrű embereknél fordul gyakrabban elő, de örökletes tényezők is közrejátszhatnak a megjelenésében.

Mit lehet tenni ellenük?

Érdemes bőrgyógyász segítségét kérni, hiszen ma már vannak hámlasztó, bőrradír készítmények, azonban tudni kell, hogy a dudorok vissza fognak térni, ezért végleges megoldás nincs a problémára. Jó hír viszont, hogy ez “csak” esztétikai rendellenesség, nem pedig betegség.

Kinyomkodni, durván leradírozni nem szabad, mivel így még súlyosabbá válhat a helyzet.

Lássunk pár jótanácsot!

  • szedj A-vitamint, mert az jót tesz a bőröd egészségének, csökkentve az esetleges gyulladásokat;
  • fogyassz kellő mennyiségű, naponta legalább 2 liter vizet, így hidratálva a bőrsejteket, ez főként a szárazbőrű személyeknek fontos;
  • sokáig ne tartózkodj vízben, főleg forróban ne, inkább langyos vízzel mosakodj;
  • használj tejsav és retinol tartalmú hidratáló krémeket, amelyek egyszerre enyhén hámlasztják és hidratálják a problémás bőrfelületet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek