KuriózumNehezen bocsájtasz meg az embereknek? - ezen gondolatok segítségével fejlődhetsz a „megbocsájtás...

Nehezen bocsájtasz meg az embereknek? – ezen gondolatok segítségével fejlődhetsz a „megbocsájtás művészetében”!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy angol író egyszer jól fogalmazott: „Tévedni emberi dolog, megbocsájtani isteni.” Mindenki követ el hibákat, viszont csak nagyon kevés ember képes arra, hogy érett felnőtt módjára, megbocsásson valakinek. Sokszor könnyebbnek tűnik haragba burkolózni, mintsem feldolgozván a történteket, megbocsássunk annak az embernek, aki vétett ellenünk.

Nehezen bocsájtasz meg az embereknek? - ezen gondolatok segítségével fejlődhetsz a „megbocsájtás művészetében”!

A megbocsájtáshoz nélkülözhetetlen egy bizonyos szintű érzelmi intelligencia, hiszen rengeteg negatív töltetű érzelmen kell átrágni magunkat ahhoz, hogy elengedhessük a rosszat és tiszta szívből megbocsássunk.

Ha te is fejlődni szeretnél a „megbocsájtás művészetében”, akkor ezek a gondolatok a segítségedre lesznek:

1. Gondolkozz el az ellened irányuló sértés/bűn nagyságán

Nem mindegyik rossz tett fakad rosszindulatból. Lehet, hogy akarata ellenére tett olyat az illető, amivel megbántott. Mérlegelj, és vedd számba, hogy mennyire megbocsájtható az, amit elkövetett. Haragot tartani nem tanácsos, mert nem csak az adott embertől távolodsz el, hanem a saját energiádat is fecsérled. Ha kell, adj magadnak egy kis időt, de mindenképpen gondold át a helyzetet tiszta fejjel is.

2. Tedd fel a kérdést magadnak: valóban haragudni akarsz rá?

Mikor elszánod magad arra, hogy változtatsz eddigi szokásaidon, és megtanulsz könnyebben megbocsájtani, meg kell vizsgáld önmagadat is. Gondolkozz el, hogy valóban érdemes hosszútávon tartani a haragot, vagy csak az önérzeted késztet erre? Természetesen nincs abban semmi rossz, hogy megharagszunk valakire, ha nagyon megbántotta az érzéseinket, de a tartós harag egy idő után teherré válik.

3. Meditálj!

A harag miatt az elme nagyon összezavarodhat, és olyan dolgokat is beleképzelhetünk a helyzetbe, ami meg sem történt. A nagyfokú stresszt, a dúló érzelmeket egy kicsit le kell csökkenteni ahhoz, hogy hideg fejjel végiggondolhassuk a történteket. Csendesedj el, csak a légzésedre összpontosíts és keresd elő önmagadban azokat az érzelmeket, amik meghatározzák az egész lényedet. Ezeket előtérbe helyezve ne hagyd, hogy a történtek kikezdjék a lelkivilágod.

4. Fogadd el a dühödet!

A düh sokszor annyira irányíthatatlanná válik, hogy azt sem tudjuk, mi is tulajdonképpen az igazi forrása. Ez a folyamatos érzelmi intenzitás pedig további frusztrációt szül. Keresd meg honnan is ered a dühöd és csak azon a területen hagyd érvényesülni, más területeken ne engedd, hogy átvegye a hatalmat feletted.

5. Beszélj az adott személlyel!

Tudom, legszívesebben soha többet nem akarnád látni sem az illetőt, nemhogy beszélni vele. Pedig a kommunikáció szükséges ahhoz, hogy elindulhass a megbocsájtás útján. Tudatosítsd magadban, hogy vagy annyira fejlett érzelmileg, hogy félre tudod tenni a dühödet annak érdekében, hogy meghallgasd a mondanivalóját. Ha látod raja, hogy valóban megbánta a történteket, akkor könnyebben tudod elfogadni a bocsánatkérését, és könnyebben továbbléphetsz.

Sokszor pusztán az emberi büszkeség az, ami megakadályoz bennünket a megbocsájtásban, de ha képes vagy ezen felülkerekedni sokkal értékesebb emberré válhatsz, mint azelőtt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek