KuriózumNégy nap alatt megolvadt Grönland jégtakarója

Négy nap alatt megolvadt Grönland jégtakarója

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A NASA szakemberei először azt hitték valami adathiba következtében olvadt meg a grönlandi jégtakaró 97%-a, később azonban kiderült, hogy a három műhold által felderített fotók minden eddiginél gyorsabb ütemű olvadást jeleznek. Az eset még 2012-ben történt. Veszélyben a bolygó?

FotóÉ NASA
A grönlandi jégtakaró 2012 július 8-án (balra) és július 12-én (jobbra) – Fotó: NASA

A grönlandi jégtakaró 2012 júliusában minden idők leggyorsabb olvadását eredményezte, gyakorlatilag négy nap alatt eltűnt a grönlandi jégtakaró 97%-a. A jelenséget három műhold jelezte, ez gyakorlatilag igencsak megijesztette a szakembereket, akik, ha a folyamat továbbra is így marad, vészes jövőt jósoltak az emberiségnek.

A NASA emberei elsőre azt hitték valami meghibásodás történt, később azonban kiderült mégis valós a probléma. A gyors olvadás 2012 július 8. és július 12. között következett be, amikor a térségben igen meleg időszak volt.

Grönland belsejében a jégtakaró még mindig eléri a 3,000 métert, a széleken a jég sokkal vékonyabb, néhol a tengerbe olvad a jégtakaró. A jégtakaró olvadása az Antarktisz felmelegedését és a tengerek szintjének megemelkedését eredményezi. A szakemberek szerint évente 3 milliméterrel emelkedik a tengerek szintje.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek