HolotropikumNe nyald le a kanalat. Betegség lehet a vége!

Ne nyald le a kanalat. Betegség lehet a vége!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan sokan emlékeznek, mikor nagymama vasárnap süteményt készült sütni, és a finom, édes csokis alapanyag miután a tepsibe került, az edény falán és alján még mindig volt az összekevert, folyékony állagú alapanyagból.

sutialap

Ez volt az unokák egyik kedvenc része, hiszen alig várták, hogy kinyalogassák azt. Bölcs volt az a nagymama, aki nem nagyon engedte, hogy ezt megtegyék a gyerkőcök, hiszen akár szalmonella baktériumból is benyalhattak volna a finomsággal együtt.

Ez a gyermekkori emlék még sokunkban él, ezért van aki még most is lenyalja a kanalát, mialatt összeállítja például a brownie süti alapanyagát, vagy ott van a közkedvelt majonéz is, az aioli szósz, ami köztudottan nyers tojást tartalmaz. Különösen a háztáji tojások esetében nagy a kockázat, hiszen az üzletekben a legtöbb szállítmányt kezelik szalmonella ellen.

A szalmonella baktériuma a tyúkot fertőzi meg, így az bekerül az általa tojt tojásba is. Sajnos nehéz megállapítani melyik kotkodácsolóban van a baktérium, teszteket kell elvégezni rajtuk, hogy kiderüljön, fertőzöttek-e. Ha tojást fogyasztunk, akkor ajánlott megsütni azokat, hiszen a 75 Celsiusnál nagyobb forróságot a baktérium nem éli túl, elpusztulva nem okozhat problémát.

Ha mégis megfertőződünk, akkor a tünetek között hasmenés, láz, hányás jelentkezhet, érdemes orvoshoz fordulni, különösen gyerekek, legyengült idősek esetében. Amerikában évente mintegy 1,2 millió fertőzést jegyeznek, de ez a szám szerencsére csökkenőben van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek