HolotropikumNe hagyd, hogy becsapjon a csomagoláson lévő dátum. Íme valójában mikor járnak...

Ne hagyd, hogy becsapjon a csomagoláson lévő dátum. Íme valójában mikor járnak le az élelmiszerek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Elfelejtetted, hogy a múlt héten vásároltál egy tábla csokit, és mikor rábukkantál, akkor vetted észre, hogy egy napja le van járva a szavatossági ideje. Összeszorul a szíved, de muszáj kidobnod, mert nem kockáztathatod az egészségedet?

lejart-elelmiszer

Nos, a National Resource Defense Council nevű intézmény szerint mindent még nem kell a szemétbe hajítani, mert a dátum szerint kiment a garanciából, hiszen a csomagoláson feltüntetett dátum azt az utolsó napot jelöli, amíg még az adott termék minősége kitűnő, de attól még másnap is elfogyasztható – közlik az illetékesek.

Például a csirkemellet, ha kibontjuk a csomagolásból, a hűtőben 2–3 napig nyugodtan maradhat, ha pedig lefagyasztjuk, akár 9 hónapot is ülhet, utána is bátran elkészíthetjük. A sertés-, marha-, vagy juhhússal is ez a helyzet, lefagyasztva akár egy évig is tárolhatók, nem fognak megromlani.

A becsomagolt sonka is nyugodtan maradhat a hűtőben, két hét múlva is ehető marad, ha viszont felbontottuk, egy hét alatt fogyasszuk el. A lejárt tojások is tárolhatók a hűtőben még 3–5 napig, ha viszont lefagyasztjuk, akár egy év múlva is készíthetünk rántottát.

A kedvenc csokinkat is tarthatjuk szobahőmérsékleten 6–9 hónapig, nem lesz különösebben semmi baja.

Ha hűtőben tartjuk a dobozos tejet, még a szavatossági idő lejárta után 7 nappal is fogyasztható. Persze, ha netán megromlik, azt érezni fogjuk, így ebben az esetben ki kell önteni. Egy megkezdetlen joghurt is elvan 1–2 hónapig. Ha viszont felnyitottuk, 5–6 nap alatt meg kell enni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek