KuriózumNe arra oktasd a kutyád, hogy leüljön - tanítsd meg neki, hogy...

Ne arra oktasd a kutyád, hogy leüljön – tanítsd meg neki, hogy boldoguljon az életben, mondja a kutyaszakértő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gazdiknak sokkal fontosabb dolgokat kellene megtanítaniuk négylábú kedvenceiknek annál, mint „Ülsz!” „Hozd vissza!” „Fekszik!”. Carolyn Menteith kutyaspecialista és tréner szerint a gazdiknak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük arra, hogy kedvenceiknek megtanítsák az élethez szükséges alapvető készségeket.

Ne arra oktasd a kutyád, hogy leüljön - tanítsd meg neki, hogy boldoguljon az életben, mondja a kutyaszakértő

„Teljesen mindegy, hogy szót fogad-e az „Ülsz!” parancsra, ha két perccel később már a függönyt ráncigálva szedi szét a házat. A mindennapi élethez szükséges készségeket kell megtanítanunk nekik nem magatartási parancsokat – például, hogy hogyan telepedjen le a család mellé, mikor éppen filmet néznek és hogyan élje meg ezt a nyugodt szeretetet, ami körbeveszi őt.” – mondja Carolyn Menteith kutyaspecialista.

Menteith szerint inkább az állattal való kapcsolaton kell dolgoznunk, mintsem ósdi trükkökre tanítsuk nap mint nap.

„Nem számít, hogy milyen engedelmesen teljesíti minden parancsunkat, ha közben érződik, hogy nem boldog, nincs olyan jó viszony a kutyus és a gazdi közt.” – teszi hozzá.

A régebbi időkben a katonai kutyakiképzések mind-mind katonai technikákon alapultak, ami napjainkban már nem relevánsak, hiszen sok családban a kutya családtagi értékkel bír, ezért kell változtatni azon, hogy mit érdemes és mit fölösleges megtanítani kedvencünknek.

„A gyerekeinket sem úgy neveljük, hogy csendbe legyenek, mikor mi azt szeretnénk, hanem arra tanítjuk őket, hogy hogyan váljanak jó emberekké, hogyan éljenek az erősségeikkel, tehetségeikkel. Ugyan ezt kellene a kutyákkal is tenni: kapcsolatot kell kiépíteni velük, nem diktatúrát, azt erősítsük és fejlesszük bennük, amiben ügyesek.”

„Minden kutyusnak külön „személyisége” van, ezért ugyanúgy kell viszonyulnunk hozzájuk, mint az emberi kapcsolatainkhoz.”– tette hozzá a tréner.

Összességében elmondhatjuk, hogy kis kedvenceink ugyanannyi türelmet és odaadást igényelnek, mint egy emberi személy. Úgy neveljük és szoktassuk őket, hogy a család szerves részét képezzék, jutalmazzuk a jócselekedeteiket és a rossz hajlamaikról határozott, de nem durva reakciókkal szoktassuk le. Így nem csak a saját dolgunkat könnyítjük meg, hanem az otthon harmóniáját is jobban fenn tudjuk tartani gazdiként.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek