Az újszülöttek testét borító elsődleges szőrzetnek (lanugo) fontos szerepe van, ezért nem kell az újdonsült anyukáknak megijedni, ha vékony szőr borítja babájuk testét.

Nagyon sok újszülött szőrösen születik - Ezt kell tudni a lanugo-ról

Ez az elsődleges szőrréteg segít szabályozni a baba testhőmérsékletét, melegen tartva őt az anyaméhben, de koraszülés esetén is hasznára válik a csecsemőnek, mert egy ideig valamelyest meg tudja őrizni a szervezet az optimális testhőjét. Általában a terhesség hatodik-nyolcadik hónapjában ezek az apró szőrszálak kihullnak és feloldódnak a magzatvízben, de vannak esetek, amikor a kicsin maradnak és hetekkel, hónapokkal a szülés után is a baba bőrét díszítheti ez a pici, vékony szőrbunda.

A szülök többsége természetesen nem szeretne szőrös gyereket a kezébe tartani, de azt sem szeretnék, hogy mondjuk kisbabájuk másfél évesen még teljesen kopasz legyen.

Ami a hajnövekedést illeti, annak két szakasza van a babáknál: az első, amikor három éven keresztül növekedési stádiumban vannak a hajszálak, majd utána következik egy úgynevezett pihenő időszak, ami általában három és hat hónapig tart. Stressz, vagy hormonális változások hatására ez az időszak kitolódhat. Az is megtörténhet, hogy alváskor, ha a gyerek sokáig tartja egy adott helyzetben a fejét, a súrlódás hatására egy kis foltban kihull a haja.

Vannak olyan vélemények is, hogy az a kismama, aki a terhesség ideje alatt gyakrabban küzd gyomorégési panaszokkal, annak szőrös, dús hajú babája fog születni.

Ha a kisbaba még a negyedik hónapban is szőrös, érdemes naponta két alkalommal olívaolajjal átdörzsölni a testét, finoman megmasszírozva minden végtagot, hátat, hasat. A mandulaolaj és tej keverékéből készült oldattal is meg lehet szabadulni az apró, vékony szőrszálaktól, és ezáltal még a baba bőre is hidratáltabb, puhább lesz.

Vannak természetesen olyan esetek is, amikor a csecsemő mellékveséi túlműködnek, és megnő az androgén férfihormon termelődése, amely révén beindul az erősebb szőrszálak növekedése. Ilyen esetben szakorvoshoz kell fordulni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.