HolotropikumNagyon sok újszülött szőrösen születik - Ezt kell tudni a lanugo-ról

Nagyon sok újszülött szőrösen születik – Ezt kell tudni a lanugo-ról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az újszülöttek testét borító elsődleges szőrzetnek (lanugo) fontos szerepe van, ezért nem kell az újdonsült anyukáknak megijedni, ha vékony szőr borítja babájuk testét.

Nagyon sok újszülött szőrösen születik - Ezt kell tudni a lanugo-ról

Ez az elsődleges szőrréteg segít szabályozni a baba testhőmérsékletét, melegen tartva őt az anyaméhben, de koraszülés esetén is hasznára válik a csecsemőnek, mert egy ideig valamelyest meg tudja őrizni a szervezet az optimális testhőjét. Általában a terhesség hatodik-nyolcadik hónapjában ezek az apró szőrszálak kihullnak és feloldódnak a magzatvízben, de vannak esetek, amikor a kicsin maradnak és hetekkel, hónapokkal a szülés után is a baba bőrét díszítheti ez a pici, vékony szőrbunda.

A szülök többsége természetesen nem szeretne szőrös gyereket a kezébe tartani, de azt sem szeretnék, hogy mondjuk kisbabájuk másfél évesen még teljesen kopasz legyen.

Ami a hajnövekedést illeti, annak két szakasza van a babáknál: az első, amikor három éven keresztül növekedési stádiumban vannak a hajszálak, majd utána következik egy úgynevezett pihenő időszak, ami általában három és hat hónapig tart. Stressz, vagy hormonális változások hatására ez az időszak kitolódhat. Az is megtörténhet, hogy alváskor, ha a gyerek sokáig tartja egy adott helyzetben a fejét, a súrlódás hatására egy kis foltban kihull a haja.

Vannak olyan vélemények is, hogy az a kismama, aki a terhesség ideje alatt gyakrabban küzd gyomorégési panaszokkal, annak szőrös, dús hajú babája fog születni.

Ha a kisbaba még a negyedik hónapban is szőrös, érdemes naponta két alkalommal olívaolajjal átdörzsölni a testét, finoman megmasszírozva minden végtagot, hátat, hasat. A mandulaolaj és tej keverékéből készült oldattal is meg lehet szabadulni az apró, vékony szőrszálaktól, és ezáltal még a baba bőre is hidratáltabb, puhább lesz.

Vannak természetesen olyan esetek is, amikor a csecsemő mellékveséi túlműködnek, és megnő az androgén férfihormon termelődése, amely révén beindul az erősebb szőrszálak növekedése. Ilyen esetben szakorvoshoz kell fordulni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek